22:57 / 23.04.2022.

Autor: Ivana Nežić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Sutra je Uskrs po julijanskom kalendaru

Pripreme za Uskrs po julijanskom kalendaru

Pripreme za Uskrs po julijanskom kalendaru

Foto: HRT / HTV

Sutra je Uskrs prema julijanskom kalendaru. Svim građanima koji ga slave čestitke su uputili predsjednici Hrvatskog sabora, Republike Hrvatske i Vlade RH. Zajednička poveznica su isticanje simbola nade i mira u ovim vremenima neizvjesnosti te nužnost međusobnog razumijevanja, praštanja i solidarnosti. Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, u uskrsnoj poslanici naglašava da je rat poraz svakog čovjeka. Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve patrijarh Porfirije pozvao je na molitvu kako bi se u Ukrajini što prije i bezuvjetno uspostavio mir.

Pripreme za Uskrs u tijeku su i u najvećoj istarskoj zajednici crnogorskih pravoslavaca u Istri u mjestu Peroj. Cijela kuća miriše na slatko. U domu ove obitelji u tijeku su posljednje pripreme za najveći blagdan.

Melita Babić
kazala je kako peče pincu za Uskrs. Prije nedjelje se u njezinoj obitelji jede posno, najčešće bakalar i riba. A u nedjelju obilan ručak uz članove uže obitelji, koji slijedi nakon liturgije.

Nikola se za nju posebno priprema. Perojski Crnogorci, koji su se u ovo malo istarsko mjesto doselili prije više od tristo godina, snažno su vezani za svoje korijene, čuvaju ih dan danas.

- 365 godina su se Crnogorci zadržali ovdje u Peroju, zajedno s vjerom, ustvari, da nije bilo vjere ne bismo se ni zadržali, jer je bilo dosta doseljavanja Crnogoraca u Istru pa nisu zadržavali, zato što nisu imali Bogovolju, rekao je Nikola Škoko, Peroj.

Već sedamnaest godina ih na okupu drži i protojerej. Vjeru prenosi na mlađe naraštaje.

- Volim kada bojamo jaja i puno djece dođe za liturgiju, poručila je Teodora.

Prije liturgije i crkva mora biti posebno ukrašena. Vrijeme mira i nade.

Perojsko-pulski protojerej Goran Petković čestitao je svim pravoslavnim vjernicima praznik Uskrsa.

- Hristos Vaskrsa - Vaistinu Vaskrse, dodao je.

Čestitka koja će sutra odzvanjati u svakom domu pravoslavnih vjernika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!