"Upali iskru pravde u mraku pravosuđa"

16.10.2019.

22:58

Autor: HRT

default error photo
"Upali iskru pravde u mraku pravosuđa" - slogan je pod kojim su se studenti iz zadarske udruge 'Antifjaka' okupili večeras na prosvjedu pred Županijskim sudom u Zadru.
"Upali iskru pravde u mraku pravosuđa" - slogan je pod kojim su se studenti iz zadarske udruge 'Antifjaka' okupili večeras na prosvjedu pred Županijskim sudom u Zadru. Okupili su se zbog odluke suca istrage da se osumnjičenici za višestruko silovanje maloljetnice mogu braniti sa slobode. 

- Predsjednica iz Vukovara o pravosuđu
- Analiza sudskog procesa u Zadru
- Javnost šokirana odlukom suda o seksualnom zlostavljanju 

Uz potporu žrtvama, zbog licemjerja prozivaju društvo i sustav koji traže opravdanje za nasilje, a propituju ponašanje žrtve.

- Odlučili smo se na jedan simboličan način napraviti sprovod hrvatskom pravosuđu. U društvu se mora stvoriti klima u kojoj ljudi moraju glasno govoriti o nasilju, kazala je Monika Marić, članica KSS-a "Antifjaka".

Darija Mišlov Baković izjavila je da smatra da bi trebalo biti više ljudi, da se konačno nešto napravi. Šačica smo, malo nas je, ali se ne predajemo, dodaje.

U subotu prosvjedi pod nazivom "Pravda za djevojčice"

U subotu će se u nekoliko gradova u Hrvatskoj održati prosvjed pod nazivom "Pravda za djevojčice". Održat će se u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

U Zagrebu će se prosvjed održati na Trgu kralja Tomislava u 10 sati. Organiziraju ga Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna.

Osim u Zagrebu, mirni prosvjedi su najavljeni i u Zadru, Splitu, Rijeci te Puli i Osijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!