Otkaz Škugoru u INA-i, i MOL pokreće istragu

29.08.2022.

14:26

Autor: P.F./HRT

Priopćenja INA-e i MOL-a

Priopćenja INA-e i MOL-a

Foto: Igor Kralj / Pixsell / / Shutterstock

Uprava i Nadzorni odbor INA-e nisu odlučivali o spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage. Damir Škugor, koji je menadžer tri razine ispod Uprave INA-e, imao je ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura uz supotpis njegova zamjenika. Sukladno sa svojim ovlastima, Damir Škugor potpisnik je svih ugovora koji su predmet istrage, priopćeno je iz INA-e.

INA će pokrenuti postupak raskida radnog odnosa s Damirom Škugorom, revidirati sve postojeće ugovore o prodaji plina i pokrenuti sve moguće pravne radnje.

Idućih dana održat će se izvanredne sjednice Uprave i Nadzornog odbora INA-e. U INA-i već traje detaljna istraga ovog slučaja, a posljedično će se uvesti dodatni mehanizmi kontrole. Opskrba tržišta plinom nije ni na koji način ugrožena, navode se u priopćenju Korporativih komunikacija i marketinga INA-e.

MOL: Pokretanje temeljite istrage

MOL Grupa je u subotu, nažalost, doznala za slučaj Škugor iz hrvatskih medija. Tvrtka osuđuje postupke Škugora i njegovih partnera. MOL Grupa zahvaljuje Uredu za sprječavanje pranja novca, PNUSKOK-u i USKOK-u na radu u razotkrivanju slučaja Škugor. Tvrtka na sve načine surađuje s nadležnim tijelima te će poduzeti sve potrebne korake kako bi se šteta za INA-u svela na minimum, priopćeno je iz MOL-a.

Kao prvi korak, potpredsjednik Nadzornog odbora INA-e József Molnár zatražio je izvanrednu sjednicu Nadzornog odbora za srijedu nakon što je informaciju dobio u subotu rano poslijepodne. Na sjednici Nadzornog odbora članice MOL Grupe predložit će pokretanje temeljite i detaljne istrage kako bi se razumjeli svi dijelovi slučaja Škugor, uključujući i kontrolni mehanizam unutar INA-e. MOL Grupa predlaže da se interna istraga učini dostupnom nadležnim tijelima, stoji u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!