Upravlja li grad Split turizmom ili turizam gradom?

21.05.2022.

21:27

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš

Predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš

Foto: HTV / HRT

Iako još ima vremena do špice ljetne sezone - u Splitu kao da je već počela. Mnogima u tom gradu upravo je turizam glavni izvor prihoda. No, prevelik broj gostiju uzrokuje nered, onečišćenje pa i iseljavanje stanovnika. Sve se više postavlja pitanje - upravlja li grad turizmom ili turizam gradom? Čini se kako je u pitanju ipak ovo drugo – turizam sve diktira i čini se kako smo uvijek na nešto nespremni, pa tako Splitu i ove godine nedostaje radne snage.

Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš ipak smatra kako je Split spreman za sezonu.

- Hrvatska gospodarska komora i svi djelatnici u turizmu itekako razmišljaju o turizmu, i nastoje što bolje napraviti turističku sezonu. U Splitu smo već naveliko u jeku turističke sezone, kaže.

No, dodaje kako je nedostatak radne snage itekako aktualan - ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi.

- Što se tiče naše županije, nedostaje nam dvije do tri tisuće ljudi, otkrio je Tomaš. 

Postavlja se pitanje kako onda riješiti problem?

- Jedan od načina je i okrugli stol koji ovdje organiziramo 26. svibnja, na temu zdravstvenog i sportskog turizma. To su niše koje mogu biti cjelogodišnji turizam. Samim time će naši ugostitelji i turistički djelatnici uvidjeti da im je isplativije raditi cijelu godinu i moći će platiti radnu snagu, objašnjava. Na panelu će, ističe Tomaš, prisustvovati mnogi eminentni govornici poput ministrice turizma, državnog tajnika Glavina, Zorana Đogaša, nekoliko poliklinika, i drugih.

Naglašava i kako s cjelogodišnjim turizmom ne bi samo radnici izvana dolazili raditi, već bi i lokalni stanovnici dobili priliku raditi cijelu godinu.

- Uporno radimo na tome i čini mi se da su naša nastojanja prepoznata od strane poduzetnika. Također, s turističkom školom želimo osvijestiti da se upisuju zanimanja koja su strukovno vezana za turizam i hotelijerstvo, kaže.

Uvođenje eura, smatra, olakšati će turistima koji dolaze u Hrvatsku.

- Od 27 zemalja Europske Unije, njih 19 koristi euro kao platežno sredstvo. No, vjerujem da to neće imati neki veliki marketinški efekt, jer nama eminentna tržišta Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska i dalje nemaju euro, tako da će i dalje koristiti mjenjačnice, zaključuje Tomaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!