13:01 / 09.02.2022.

Autor: HRT

Novi model samoizolacije učenika, ravnateljima poslane upute

Počinje samotestiranje učenika

Počinje samotestiranje učenika

Foto: Ilustracija / Shuterstock

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je ravnateljima upute o primjeni modela ukidanja samoizolacije u osnovnim i srednjim školama uz provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika

Provođenjem mjere dobrovoljnog samotestiranja učenika u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom (molimo obratite pozornost na kontakt s pozitivnim ukućanom kasnije u tekstu), a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo u prostorijama škole, navodi se u uputama.


Samotestiranje je dobrovoljno


Naglašava se da je samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima dobrovoljno i besplatno te se obavlja jedanput tjedno. Iako se preporučuje da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja), testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola, što će ovisiti o tome kada će pojedinoj školi biti dostavljena prva količina testova.


Uskoro prva pošiljka testova


Krajem ovog ili početkom idućeg tjedna bit će vam omogućeno preuzimanje prve isporuke SARS-CoV-2 testova za provođenje mjere samotestiranja za dva tjedna. Zajedno s testovima bit će i upute proizvođača za provođenje samotestiranja.


Upute Ministarstva u cijelosti možete pročitati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!