Ured europskog javnog tužitelja za Gotića, Bunića i Ptičeka predlaže istražni zatvor

15.07.2022.

11:32

Autor: V.G./Hina/HRT

U Varaždinu je uhićen Željko Bunić

U Varaždinu je uhićen Željko Bunić

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Zbog sumnje u davanje i primanje mita za projekt dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trojica Varaždinaca u četvrtak su uhićena, a Ured europskog javnog tužitelja sucu istrage predložit će određivanje istražnog zatvora, izvijestili su u petak.


Radi se o predsjedniku Uprave GK grupe Robertu Gotiću, također bivšem HDZ-ovom gradskom vijećniku, Željku Buniću, bivšem direktoru Varkoma i bivšem gradskom vijećniku s Nezavisne liste Ivana Čehoka, i Stjepanu Ptičeku, projektantu, vlasniku tvrtke Ecoenergy i bivšem direktoru Coninga.

Kako je priopćio Ured europskog javnog tužitelja, postoji sumnja da su se u razdoblju od svibnja 2021. do 14. srpnja 2022. dogovorili da će Gotiću biti dodijeljen posao na izvođenju tog projekta u Varaždinu, čija je prvotna vrijednost procijenjena na 23,7 milijuna eura, a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Dogovorili su da će Bunić i Ptiček, kao odgovorne osobe svojih trgovačkih društava, osigurati da Gotić dobije ugovor u zamjenu za odgovarajuću novčanu nagradu.

Novčana nagrada za Bunića bila je neutvrđeni postotak ukupne vrijednosti projekta. Nagrada za Ptičeka je dogovorena tako da Gotićeva tvrtka angažira jednu od njegovih tvrtki kao podizvođača u izvođenju radova u sklopu projekta, u vrijednosti od 9,7 milijuna eura bez PDV-a.

Ured europskog javnog tužitelja sumnjiči ih da je tvrtka u kojoj je Bunić bio direktor prvo angažirala Ptičekovu tvrtku za izradu glavnih projekata i ishođenje građevinske dozvole za projekt.

Ponuđena znatno niža cijena

Kao što je bilo prethodno dogovoreno s druga dva okrivljenika, u postupku javne nabave Ptiček je ponudio cijenu znatno nižu od procijenjene vrijednosti, pa je Bunićevom odlukom ponuda njegovog društva odabrana kao najpovoljnija.

U postupku izmjene projektne dokumentacije Ptičekova tvrtka izradila je glavni projekt u koji je unesen geotehničko-građevinski projekt, koji je prethodno izradio Gotić.

Ptiček je osigurao da će zaštita građevinskih jama potrebna za izgradnju ovog projekta biti izvođena posebnom metodom, za koju je specijalizirano upravo Gotićevo društvo. Na taj je način osigurano da ono može ponuditi najpovoljniju cijenu i ostvariti prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima.

U postupku predmetnog javnog nadmetanja ponuda Gotićevog trgovačkog društva u iznosu od 35 milijuna eura odabrana je kao najpovoljnija, a u skladu s ranijim dogovorom kao podizvođača angažirao je Ptičekovo društvo.

Kako je izvijestilo Ravnateljstvo policije, kriminalističko istraživanje i uhićenje osumnjičenika spriječilo je izvođenje i plaćanje radova navedenim trgovačkim društvima.

Tijekom jučerašnjeg dana, na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provedene su pretrage pet domova i drugih prostora, devet pretraga poslovnih prostorija i tri vozila te je pronađena poslovna dokumentacija i oduzeto više komada tehničke opreme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!