Nova akcija Ureda europskog javnog tužitelja, trojica uhićenih u Varaždinu

14.07.2022.

09:36

Autor: Ivica Grudiček/M.M./I.Z./HRT/Hina

U Varaždinu uhićen Željko Bunić, bivši direktor Varkoma

U Varaždinu uhićen Željko Bunić, bivši direktor Varkoma

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Ured europskog javnog tužitelja potvrdio je da su tri osobe uhićene zbog sumnje na primanje i davanje mita vezano uz dodjelu radova prilikom dogradnje i rekonstrukcije pročistača otpadnih voda u Varaždinu. Uhićeni su predsjednik Uprave GK grupe Robert Gotić, bivši direktor Grupe Coning Stjepan Ptiček te bivši direktor Varkoma Željko Bunić, koji je na čelu varaždinske komunalne tvrtke bio za mandata bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka.

U srpnju 2019. - direktor Varkoma Željko Bunić te direktor GK grupe Robert Gotić predstavili su projekt Aglomeracije Varaždin. To je jedna od najvećih aglomeracija u Hrvatskoj - 685 miljuna bez PDV-a s PDVom oko 855 milijuna kuna.

Jutros - obojica su privedena. Sumnja se da su namjestili natječaj izgradnje pročistača koji je bio financiran europskim novcem. GK grupa je odrađivala posao dogradnje pročistača otpadnih voda vrijedan više od 30 milijuna eura.

Varkom je na zahtjev GK grupe mijenjao dokumentaciju, a Gotić, neslužbeno - tražio više novca za svoj posao.

Dok službena istraga traje, uzburkala se varaždinska politička scena. Robert Gotić bio je HDZ-ov gradski vijećnik, a Bunić direktor za mandata Ivana Čehoka. Čehok je pak za HTV kazao kako ne zna ništa o tome i da je taj natječaj odradila aktualna vlast, rekao je novinar HTV-a Ivica Grudiček.

Aktualni gradonačelnik Neven Bosilj upozorava - to je samo dio repova bivšeg gradonačelnika.

- Ovo što se danas događa ima tri komponente - istražnu, upravnu i političku. Istražna - o ovome znamo isto kao i vi. Iznenađeni smo, provode se istražne radnje i bit ćemo svi obaviješteni. Upravna - grad Varaždin će pružiti podršku istražnim organima i svi odjeli kao i tvrtka Varkom dat će sve potrebne dokumente i biti na dispoziciji istražiteljima jer nemamo što skivati. Politička - meni je kao gradonačelniku izuzetno žao što se ovo događa u našem gradu, ali to je samo završni pečat nečemu ako stavljate privatni interes ispred javnog. A što građani o svemu misle rekli su na proteklim izborima i ovo su samo repovi koji se vuku još od prethodne vlasti, rekao je varaždinski gradonačelnik Bosilj.

Europski tužitelji dodaju kako sumnjaju na činjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano za dodjelu radova na izvođenju projekta dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 23,7 milijuna eura.

- EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, navode u priopćenju.

Galerija
Uhićenja u Varaždinu, Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell
Uhićenja u Varaždinu, Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PixsellU Varaždinu tri osobe na meti istražitelja zbog zlouporabe europskog novca, Foto: Ivica Grudiček/HTVU Varaždinu tri osobe na meti istražitelja zbog zlouporabe europskog novca, Foto: Ivica Grudiček/HTVU Varaždinu tri osobe na meti istražitelja zbog zlouporabe europskog novca, Foto: Ivica Grudiček /HTV

Pretražen Fond za zaštitu okoliša

Pretražena je GK grupa, tvrtka u vlasništvu Roberta Gotića, ali i njegova obiteljska kuća.

U sklopu akcije pretraženo je i zagrebačko sjedište Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kako se doznaje iz izvora bliskih istrazi istražitelji su došli u prostorije fonda zbog izuzimanja dokumentacije i drugih dokaza, no nitko iz te institucije nije osumnjičen.

Oglasio se MUP

U vezi s novom akcijom Ureda europskog javnog tužitelja oglasilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Zagreb po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su tri osobe s područja Policijske uprave varaždinske. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji na području više policijskih uprava (zagrebačke, varaždinske, vukovarsko-srijemske i istarske).

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja.

 

O akciji u Varaždinu i u Saboru

- Treba naglasiti da je u ovom trenutku 19 milijardi kuna u prometu u Hrvatskoj vezanih samo za projekte aglomeracije. Ja sam kao član Odbora za nacionalnu sigurnost, kad je bilo vezano za izvješće SOA-e, rekao da bi SOA trebala malo više nadzirati tih 19 milijardi kuna jer svi znamo kako se u određenim gradovima rade tenderi. Mislim da je to nešto na što treba skrenuti pozornost, a daju mi za pravo i ova uhićenja u Varaždinu, a znamo što je bilo u Velikoj Gorici i nekim drugim gradovima, rekao je Dario Hrebak, HSLS.

- Mislim da je ovo strašna bruka za Hrvatsku. Nemojmo zaboraviti da smo za sve zlouporabe europskog novca  penalizirani. Trošak takvih marifetluka plaćaju hrvatski građani i hrvatski proračun. Voljela bih kad bi Državno odvjetništvo radilo svoj posao i kada bi sudjelovalo u tome da se Hrvatska oslobodi korupcije, trpanja javnog novca u privatne džepove i da svi oni koji su to činili budu adekvatno sankcionirani, a ne hrvatski građani i proračun, rekla je Sabina Glasovac, SDP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!