13:40 / 08.11.2020.

Autor: HRT

Ured predsjednika: Milanović nije dobio od Plenkovića nikakav prijedlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

-

-

Foto: - / -

"Dobili smo raznih pisama, ali dopis predsjednika Vlade nije bio među njima."
Predsjednik Republike Zoran Milanović nije dobio od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića nikakav prijedlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, priopćeno je u nedjelju iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske. Pritom se u priopćenju ističe kako tako "samo ponavljaju lako provjerljivu činjenicu".

"Tvrditi drugačije, kao što to putem Twittera čine iz Vlade, već viđeni je primjer yutelovskog obmanjivanja javnosti. A taman smo mislili kako s Trumpom u povijest odlazi i praksa tviteraškog fabriciranja alternativnih činjenica. Zato neka Vlada objavi, ako postoji, taj dopis predsjednika Vlade Plenkovića upućen predsjedniku Republike Milanoviću, naše dopuštenje ima. Ured Predsjednika dobro je, još u petak, provjerio pristiglu poštu, dobili smo raznih pisama, ali dopis predsjednika Vlade nije bio među njima. Uredu predsjednika Vlade bilo bi korisno da bolje provjeri što piše u zakonu, tko i kako dogovara sazivanje sjednice VNS-a. Budući da poštovanje zakona Vladi nije jača strana, u što smo se uvjerili, podsjetit ćemo ih još jednom: prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, sjednice VNS-a zajednički sazivaju i pitanja o kojima će se raspravljati i odlučivati zajednički utvrđuju Predsjednik Republike i predsjednik Vlade, a stručne i administrativne poslove pri tome za VNS obavlja Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.", navodi se u priopćenju.

Na priopćenje je nešto kasnije poslijepodne, na pitanje novinara, uslijedila i reakcija premijera Plenkovića:

- Otužno, smiješno, jadno, patetično, kako god želite. Nadam se da će sutra netko na naslovnicama zavapiti: "Dosta!". To bi isto bilo dobro.Podsjetimo, nakon što je glasnogovornik Vlade Marko Milić jučer poručio Uredu predsjednika da bi trebali bolje provjeravati zaprimljenu poštu, iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića ponovno su objavili da predsjednik od premijera Andreja Plenkovića nije dobio nikakav prijedlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Premijer Plenković rekao je da je dopis predstojnika Vlade Zvonimira Frke Petešića za predstojnika Orsata Miljenića dostavljen Uredu predsjednika u petak u 19.10.

Plenković je poručio Milanovićevom uredu da će za svaku "uvredu i laž" dobiti odgovor. Kaže da Vlada ne krši zakon, kako ju je Milanović optužio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!