Ured predsjednika: Sadašnje stanje ne zahtijeva povećanje pripravnosti vojske

01.03.2022.

12:33

Autor: Ured predsjednika/HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Niti je Vlada predložila, niti je predsjednik Republike Zoran Milanović zapovjedio povećanu pripravnost Oružanih snaga RH, priopćio je Ured predsjednika ističući da sadašnje stanje sigurnosti u Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti vojske.

- Predsjednik Republike u stalnom je kontaktu s vojnim vrhom Oružanih snaga RH i čelnicima sigurnosno-obavještajnih agencija. Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga RH. Niti je Vlada RH predložila, niti je predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaha Republike Hrvatske - priopćio je Ured predsjednika.

Prema Zakonu o obrani, pripravnost Oružanih snaga RH naređuje predsjednik Republike na prijedlog Vlade, a priopćenje iz Ureda predsjednika poslano je nakon sinoćnje izjave premijera Andreja Plenkovića vezane za agresiju Rusije na Ukrajinu.

- U cilju točnog informiranja javnosti te kako bi se spriječilo uznemiravanje građana Republike Hrvatske, Ured predsjednika Republike smatra nužnim osvrnuti se na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je sinoć rekao kako je 'Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja' - navode iz Ureda predsjednika.

Prema Zakonu o obrani, dodaje se u priopćenju, stanje pripravnosti podrazumijeva mobilizacijske, organizacijske, sigurnosne i druge mjere i postupke koji su potrebni radi sprečavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost RH, građana i imovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!