Uručeni ključevi 84 nova POS stana u Umagu

28.04.2023.

18:09

Autor: HRT/D.M./Hina

Premijer Plenković na svečanosti primopredaje ključeva stanarima POS-ovih stanova

Premijer Plenković na svečanosti primopredaje ključeva stanarima POS-ovih stanova

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Čak 84 mlade umaške obitelji u petak je preuzelo ključeve svojih novih stanova sagrađenih u okviru Društveno poticane stanogradnje, a ključeve su simbolično stanarima predali predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik i resorni ministar Branko Bačić sa suradnicima.

- Veliki je to dan za vlasnike ovih stanova. Mi ćemo kao Vlada nastaviti s politikom subvencioniranja stambenih kredita. Mislim da je politika stanovanja iznimno važna u svjetlu činjenice da nam mlade obitelji moraju imati potporu države u procesu rješavanja svog stambenog pitanja a s obzirom na trend rasta cijena kvadrata diljem Hrvatske, rekao je premijer Plenković. 

Dodao je kako ovakav model, uz strategiju za koju je zaduženo Ministarstvo graditeljstva da je pripremi u razdoblju koji je pred nama biti, kako je rekao "u poziciji izdvajati dodatna sredstva i voditi se politikom koja je jedna od okosnica ukupne politike demografske revitalizacije Hrvatske".

Bačić: Stambena politika u srcu svih socijalnih politika Vlade


Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je kako je rješavanje stambenog pitanja i rješavanje krova nad glavom jedan od najvažnijih životnih potreba te kako je upravo iz tog razloga, kako je rekao "stambena politika u srcu svih socijalnih politika Vlade" te da "su u 21 godinu koliko se provodi ovaj model, izgradili 8.600 stanova".

Dodao je kako u ovom trenutku Vlada provodi još jedan model koji je, kako je rekao "također vrlo primamljiv sugrađanima a koji omogućuje da putem subvencioniranih stambenih kredita te uz vrlo povoljne uvjete i subvencije Vlade mogu riješiti svoje stambeno pitanje". Ponovio je kako je poticana stanogradnja jedan od prioritetnih projekata koji se nastavlja i u budućnosti kako bi što veći broj mladih obitelji uspjele riješiti svoje stambeno pitanje.

'Projekti koji će omogućiti kupnju stana kroz dugoročni najam' 


Kazao je i kako je Vlada pokrenula proces izrade dugoročnog programa - nacionalnog plana stabilne politike kojim će se posebnim planom sagledati sve modele kako bi se u budućnosti osmislili nove projekte koji će omogućiti kupnju stana u vlasništvo ili kroz dugoročni najam.

- Pred nama je četvrta realizirana zgrada stanova za mlade kroz poticanu stanogradnju. Najveća je to POS zgrada u Istri, s ukupno 84 stana. U Umagu smo dosad izgradili 206 POS stanova, po čemu smo vodeći grad i primjer dobre prakse u Hrvatskoj, a na što smo izuzetno ponosni. No, tu nećemo stati, već smo započeli s aktivnostima na izgradnji iduće, pete po redu, poručio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese. Dodao je kako strategija i cilj grada Umaga je da ne bude dodana radna snaga za susjedne zemlje, već upravo suprotno, samoodrživi i dodana vrijednost našega rada.

Današnjoj svečanosti predaje ključeva bio je nazočan i direktor APN-a Dragan Hristov. Inače, u četvrtom POS stambenom objektu 84 umaških obitelji useljava u svoj novi dom. Izvođač radova je Lavčević d.o.o. Split. Zgrada je izgrađena na 6 etaža, s ukupno 84 stana te 2 ulaza s liftom. Poticana cijena iznosi oko 1300 /m2. Veličina stanova se proteže od 45 do 90 m2, što ovisi o broju članova obiteljskog domaćinstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!