Uručeni novi ugovori u sklopu programa Zaželi

25.10.2022.

14:13

Autor: Vijesti u 14/HRT4/Hina/T.D.

Program Zaželi

Program Zaželi

Foto: HTV / HRT

U sklopu programa Zaželi - uručeno je novih 29 ugovora. 

Ukupno su vrijedni 26 milijuna kuna, a omogućit će zapošljavanje ženama, pripadnicama ranjivih skupina. Provođenjem projekta želi se osnažiti potencijal teže zapošljivih žena, unaprijediti lokalne zajednice i poboljšati kvalitetu života osoba starije životne dobi.

- Zaposlili smo do faze III, 15.000 žena, a kroz fazu III je planirano negdje oko 9.500 žena za zapošljavanje. Važno je istaknuti da je projekt polučio višestruke učinke, s jedne strane zapošljavamo žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a s druge strane možda su još i veći benefiti jer se skrbe o starijim osobama koje su u potrebi, rekao je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Program zapošljavanja žena Zaželi zaposlio je 15 tisuća žena u posljednjih pet godina, kazala je državna tajnica u Ministarstvu rada i socijalne politike Marija Pletikosa prilikom dodjele 29 novih ugovora vrijednih 26 milijuna kuna.

Cilj tog programa pokrenutog 2017. godine je omogućiti pristup zapošljavanju ženama pripadnicama ranjivih skupina, s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti.

Provođenjem projekata želi se potaknuti socijalna uključenost i povećati razina kvaliteta života krajnjih korisnika, to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.

- U prve dvije faze projekta zaposleno je 15 000 žena te smo podijelili 2,3 milijardi kuna. Projekt je posebno prepoznat u onim krajevima u kojima su socijalne usluge teže dostupne, izjavila je državna tajnica.

- Program Zaželi iznimno je važan za male lokalne sredine jer one iz svojih proračuna ne mogu izdvojiti sredstva za brigu o krajnjim korisnicima, poručila je načelnica općine Jakovlje Sanja Borovec.

- Naša općina dobila je 424 tisuće kuna. Zaposlit ćemo 10 žena koje će se brinuti za 60 krajnjih korisnika. Zadovoljni smo jer će žena dobiti posao na kućnom pragu, kazala je načelnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!