Usavršavanje liderskih vještina

22.02.2023.

20:03

Autor: Hrvoje Matejčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Vježbe u Udbini

Vježbe u Udbini

Foto: HTV / HRT

Mladi kadeti Hrvatske vojske u vojarni u Udbini sudjelovali su na već 19. "Zimskom kampu" na kojem su usavršavali liderske vještine. Dio je to zahtjevne terenske obuke koju je u Lici uspješno svladalo 86 kadeta.

U napadu na neprijatelja sada treba donositi samostalne odluke i povesti svoju desetinu na zadatak.  

- Treba biti dosta fizički spreman i razumjeti te formacije kako bi pod stresnim situacijama znali primijeniti znanje na terenu, naglasio je Filip Kovač, kadet skupnik.

Upravo se te simulacije održavaju na poligonu udbinske vojarne Josip Jović pa kad počnu djelovati bojni otrovi ili treba spasiti ranjene suborce, nema razlike između vojnika i vojnikinje.

Obuka je obuhvatila kadete s odsjeka za vojno vođenje i upravljanje, inženjerstvo, pomorstvo te vojne instruktore.  

- Za razliku od dosadašnjeg rada kadeta na prvoj godini gdje su radili kao pojedinac i kao binomi na drugoj godini se susreću sa zapovjednim ulogama desetina i vođe timova, rekla je Mihaela Živković, poručnica, instruktorica.

Obuka kadeta u zimskim uvjetima održava se u nekoliko hrvatskih vojnih kampova. 

- Provodimo obuku kroz tri razine od temeljnih vojnih vještina, razina vještine vođe tima i desetine i na trećoj godini obučavamo kadete kako bi postali zapovjednici vodova, rekao je Dinko Frajzman, satnik, zapovjednik Kadetske bojne. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!