Plenković: Povećanje mirovina od 8,42 posto najveće u posljednje 24 godine

24.08.2023.

13:33

Autor: HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Mirovine od rujna rastu za malo manje od 8,42 posto. Zbog inflacije, ali i rasta plaća - to je najveće usklađivanje u posljednje 24 godine otkad se primjenjuje postojeća formula za izračun. 

- Stopa povećanja od 1. srpnja iznosi 8,42 posto, riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina od 1. srpnja 1999., rekao je premijer Plenković, dodavši da će to će utjecati na prosječno povećanje mirovina za oko 38 eura.

Prosječna neto mirovina, bez međunarodnih mirovina, bi nakon ovog usklađivanja bila 508 eura. To predstavlja ukupno povećanje ove godine za 60 eura samo po osnovi usklađivanja, naglasio je.

- S obzirom na to da je rast plaća bio povoljniji, i formula je povoljnija. Kada govorimo o rastu mirovina, ne baziramo se samo na usklađivanje, 1. siječnja 2023. uveli smo niz mjera kojima su mirovine uvećane. Povećanje 3% najniže mirovine, povećanje obiteljske mirovine, a svakako je važno istaknuti uvođenje dijela obiteljske mirovine koje se može isplatiti uz osnovnu mirovinu od 28%. Ove godine nije samo kroz usklađivanje povećana mirovina, nego kroz sve mjere, a da ne govorim o jednokratnim isplatama, rekla je Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav, gostujući u emisiji "Studio 4".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!