USKOK istražuje Ministarstvo zdravstva zbog stranice koronavirus.hr

17:19 / 29.04.2021.

Autor: Ruža Ištuk/HRT/V.G.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Iz Ministarstva zdravstva potvrdili su da je USKOK 1. ožujka zatražio očitovanje i dokumentaciju vezanu za sklapanje ugovora o uspostavljanju i održavanje mrežne stranice koronavirus.hr. 


U svom odgovoru Ministarstvo je objasnilo da su zatražili izuzimanje od postupka javne nabave u trenucima sve većeg broja oboljelih i umrlih u susjednim državama, osobito Italiji.

- Točno je da je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 1. ožujka 2021. zatražio od Ministarstva zdravstva očitovanje i dokumentaciju vezanu uz okolnosti sklapanja ugovora koji se odnosi na uspostavljanje i održavanje mrežne stranice koronavirus.hr. Svoj odgovor Ministarstvo je dostavilo 15. travnja 2021.

Podsjećamo da je, temeljem pozitivnog mišljenja tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o mogućnosti izuzimanja predmetne nabave od postupka javne nabave sukladno članku 42. Zakona o javnoj nabavi, a zbog razloga žurnosti u uvjetima sve većeg broja oboljelih i umrlih u susjednim državama, osobito Italiji, Ministarstvo zdravstva preuzelo obvezu uspostavljanja i održavanja službene web stranice koja bi osim podataka vezanih uz pandemiju COVID-19, sadržavala i komunikaciju putem društvenih mreža Instagrama, Twittera, Facebooka i YouTube-a. U tom je smislu Ministarstvo zdravstva i sklopilo ugovor s tvrtkom Media Val d.o.o. iz Zagreba, koja je prethodno imala zakupljenu domenu koronavirus.hr, stoji u odgovoru Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!