Rimac i ostali optuženi za mito, nezakonite poticaje, zapošljavanja...

23.02.2022.

13:52

Autor: HRT/Hina/V.G.

default error photo

Uskok je podigao optužnicu protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac, u kojoj se s nizom koruptivnih nedjela povezuju i nekadašnja ministrica Gabrijela Žalac, pomoćnica ministra Ana Mandac te još 24 osumnjičenika među kojima ima još bivših dužnosnika, ali i poduzetnika.

Uskok je priopćio da 27 osoba tereti za trgovanje utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na te nezakonitosti, ali i davanja i primanja mita te davanja mita za trgovanje utjecajem. Riječ je o optužnici kojom nije obuhvaćen dio afere za pogodovanje i malverzacije u vjetroparku Krš-Pađene, zbog čega je Rimac uhićena u svibnju 2020.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestilo kako Josipu Rimac tereti da je, koristeći svoj položaj i autoritet državne tajnice u Ministarstvu uprave, kao i društvenog utjecaja koji je stekla kao gradonačelnica Knina i saborska zastupnica pogodovala tvrtki za uzgoj i prodaju stoke kojom upravljaju poduzetnici Josip Ravlić i Ante Sladić.

Rimac, Ravlić i Sladić su pogodovanje navodno dogovorili od prosinca 2019. do 29. svibnja 2020. u Zagrebu, Kninu i Gračacu, u čemu je posredovala tajnica kabineta i glavna savjetnica ministrice poljoprivede Ružica Njavro, s kojom je Rimac u prijateljskim odnosima.

Uskok sumnja da je Ravlićevim i Sladićevim tvrtkama omogućen zakup većih površina poljoprivrednog zemljišta s manjim brojem stoke te dobivanje znatno većih iznosa državnih potpora.

Sladić je kao protuuslugu obećao Rimac "veći novčani iznos" i građevinsko zemljište u Rogoznici od 10.000 četvornih metara, ali i davanje mita "trećim osobama" uključenima u realizaciju pogodovanja.

Uskok: Tajnica ministrice dobila 15.000 eura i obećanje za još 500.000 kuna

Nakon toga je Rimac , dodaje Uskok, dogovorila s Njavro da, koristeći svoj utjecaj i povjerenje kod ministrice poljoprivrede Marije Vučković, poduzme sve kako bi se osigurale izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta na način koji odgovara Sladiću i Ravliću.

Kao protuuslugu, naglašava tužiteljstvo, Sladić je 2. travnja 2020. predao Rimac u njezinoj obiteljskoj kući u Kninu 15.000 eura za tajnicu kabineta, a novac joj je predala tri dana kasnije u Zagrebu. Rimac je, nadodaje se u priopćenju, prenijela Njavro da će joj Sladić isplatiti dodatnih 500.000 kuna nakon izmjene uredbe.

Rimac se, sumnjaju istražitelji, dogovorila sa Sladićem i Ravlićem kako će uz pomoć kninskog gradskog vijećnika Marinka Tokmačija utjecati na HDZ-ovu načelnicu Općine Gračac Natašu Turbić kako bi osigurala raspisivanja javnog natjevaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u Gračacu na kojem bi Sladićeva i Ravlićeva tvrtka bila izabrana kao zakupnik.

Rimac i Tokmačija su pritom obećali Turbić novčanu nagradu, na što je načelnica općine pristala te je dostavljala podatke o zemljištu. Uz to, Turbić je dogovorila članove povjerenstva zaduženog za provedbu natječaja kako bi Sladićeva i Ravlićeva tvrtka prošla.

Sladić je, sumnja Uskok, za pogodovanje sredinom travnja 2020. predao Rimac 10.000 eura koje je ona predala Tokmačiju, a koji je za sebe zadržao 4500 eura, dok je preostali dio od 5500 eura predao gračačkoj načelnici 21. travnja 2020.

Uskok tereti Rimac i da je zatražila od pomoćnice ministra gospodarstva, poduzetništva i obrata Ane Mandac da poduzme sve kako bi dodijelila bespovratnu potporu stolarskom i klesarskom obrtu sa čijim vlasnicima je nekadašnja kninska gradonačelnica bila obiteljski i prijateljski povezana.

Mandac je, ističe Uskok, na to pristala te je omogućila da im ministarstvo svakom dodijeli maksimalne potpore, s time da je stolarskom obrtu optuženog Nikole Lapčića dodijeljeno bespovratno 185.449 kuna. Sukladno dogovoru s Rimac, nastavlja tužiteljstvo, Lapčić je od ožujka do svibnja 2020. kao protuuslugu izvodio radove na njenoj kući po znatno manjoj cijeni nakon čega je Rimac ponovno zatražila od Mandac da Lapčić dobije dodatnu bespovratnu potporu Ministarstva gospodarstva.

Pomoć pri stručnim ispitima i zaposlenju

Uskok navodi i da je Rimac od studenoga 2018. do svibnja. 2020. većem broju osoba omogućila da uspješno polože državni stručni ispit u Ministarstvu uprave pri čemu se, prema pisanju medija, za pomoć obratila službenici u Ministarstvu uprave i članici Državne komisije Nadi Budimir te načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja Tereziji Marić, koja kao ispitivač sudjeluje u radu državnih ispitnih komisija.

Kao posrednici u ovom dijelu istrage, prema pisanju medija, osumnjičeni su bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, bivši ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak, državni tajnici u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić i Ivan Vukić, glavni tajnik u Ministarstvu zdravstva Velibor Drakulić, načelnica Općine Gvozd Marija Idžan i poznati zlatar Paško Dodić.

Rimac se nadalje tereti da je, od početka prosinca 2018. do kraja ožujka 2020., tražila od direktorau HEP-u Nikole Šulentića da zaposli njezinu sestru, a Šulentić je na to pristao te je, prije pismenog testiranja, dostavio Rimac pitanja s testiranja. Sestra joj je potom izabrana kao najbolji kandidat i zaposlena na određeno vrijeme.

Uz to, Rimac se Uskokovom optužnicom tereti da je od Saše Dujmića, člana uprave HEP-a, zatražila da joj osigura prijem u stalni radni odnos. Također, Rimac se tereti da je, nakon što je od Dujmića doznala da portal nacionalno.hr namjerava objaviti članak o nezakonitostima prilikom zapošljavanja u HEP-u, od glavnog urednika Dražena Prše tražila da stane s istraživanjem i ne objavi članke. Zauzvrat mu je obećala zaposliti sina u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u Otočcu, na što je glavni urednik pristao i nije objavio članke.

Osim toga, Rimac je osumnjičena i da je od prosinca 2017. do prosinca 2018. od v. d. predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Edite Grubišić tražila da pri provođenju javnih natječaja za zapošljavanje u tom uredu pogoduje određenim kandidatima, a što je Grubišić pristala učiniti.

Grubišić je prije provođenja testiranja posredstvom Rimac dostavila tim osobama pitanja i zadatke i omogućila im ostvarivanje najboljeg rezultata, nakon čega je predstojnica donijela rješenje o njihovom prijemu u državnu službu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!