Kutinski gradonačelnik i trojica vijećnika idu u istražni zatvor

11:54 / 16.12.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Sudac Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog USKOK-a i odredio istražni zatvor za kutinskog gradonačelnika Zlatka Babića i trojicu suosumnjičenika za podmićivanje zastupnika i trgovanje utjecajem. 

- Sud je odredio istražni zatvor četvorici osumnjičenika s obzirom na mogućnost utjecaja na svjedoke, na što će se obrana prvookrivljenika žaliti, kojeg ja zastupam, iz razloga što se radi o javnoj stvari koja već tri mjeseca kola u javnom prostoru. Gospođa koja je podnijela kaznenu prijavu obratila se i čitavom nizu institucija u kojima je navodila sve okolnostima s imenima i prezimenima i datuma radnji koje su navodno protuzakonite. S obzirom na to da se moja stranka u tri mjeseca ni na koji način nije ogriješila niti utjecala ni na koju osobu, smatramo da nije bilo osnova za određivanje istražnog zatvora, a da bi mjera opreza zabrana približavanja i uspostave kontakta, radi se o pet svjedoka, polučila istu svrhu, a bila bi manje teška za okrivljenika u situaciji kad još uvijek imamo presumpciju nedužnosti i još uvijek nemamo pravomoćno rješenje o provođenju istrage, rekla je Babićeva odvjetnica Višnja Drenški-Lasan.

Uz Zlatka Babića na meti istražitelja našli su se donedavni predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te Darko Kolsek o čijem će pritvaranju tijekom dana odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.


Gradonačelnika terete da je od studenog 2019. do travnja 2020. zato da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova za donošenje proračuna za prošlu godinu, odnosno izmjena i dopuna tog proračuna, s nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u tvrtki Eko Moslavina, koja je u većinskom vlasništvu grada.


Gradonačelnik je uz to s okrivljenim oporbenim vijećnikom Kolsekom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tvrtki u kojoj je zaposlen.


Nakon što su na to pristali i glasovali, Babić je koristeći svoj položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika kutinskog HDZ-a zatražio od Kljakića, vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Kutine te ujedno i predsjednika kutinskog HSLS-a, koji je s HDZ-om držao većinu, da kod direktorice Eko Moslavine Adrijane Cvrtila osigura zapošljavanje Kindermanova sina kao i povećanje plaće za Koloseka, izvijestili su USKOK i policija.


Ističu i da je Kljakića udovoljio Babićevu zahtjevu te je od Cvrtile kao direktorice Eko Moslavine i članice HSLS-a, koristeći svoj autoritet, naložio zapošljavanje Kindermanova sina i povećanje plaće zaposleniku Eko Moslavine Koloseku.


Babića USKOK i policija terete i da je od veljače 2020. do 30. travnja, koristeći se službenim položajem i autoritetom gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od Kljakića zatražio da kod Cvrtile osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama Eko Moslavine za zapošljavanje, što je Kljakić i učinio.


Kljakića terete također da je od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, korištenjem službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika ogranka HSLS-a, nalagao Cvrtili da osigura nastavak radnog odnosa osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većom plaćom, iako nisu ispunjavali uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana.


USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.


Babić i njegovi suosumnjičenici prenoćili su u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u zagrebačkom sjedištu USKOK-a gdje su dovedeni u srijedu kasno poslijepodne iz Kutine.


Prije njih iskaz u USKOK-u je kao svjedokinja dala i zviždačica Adrijana Cvrtila nakon čijih je optužbi pokrenut postupak protiv Babića i ostalih.


Cvrtila je kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina jesenas u javnost izašla s tvrdnjama da su gradonačelnik Babić i predsjednik kutinskog HSLS-a Davor Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.


Obojicu je prijavila USKOK-u, a Babić je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani. Cvrtila danas nije bila dostupna za komentar uhićenja.


Babić je u rujnu objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. "povlači kroz blato" te istaknuo da kroz institucije RH želi otkloniti svaku indiciju koja bi upućivala na njegovu odgovornost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!