Nakon ispitivanja u USKOK-u Babić i suosumnjičenici prenoćit će u pritvoru

11:15 / 15.12.2021.

Autor: Dnevnik/Studio 4/HRT/Hina

Počela ispitivanja u USKOK-u

Počela ispitivanja u USKOK-u

Foto: HTV / HRT

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić i suosumnjičenici prenoćit će u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u zagrebačkom sjedištu USKOK-a koji će u četvrtak odlučiti o pokretanju istrage. Zatraže li tužitelji za Babića i još trojicu uhićenih istražni zatvor, o tome će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. Uz Babića su, kako se doznaje, u srijedu ujutro u Kutini uhićeni i donedavni predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te Darko Kolsek.

- Moj klijent, gradonačelnik grada Kutine, je osoba koja je osumnjičena za počinjenje kaznenih djela trgovanje utjecajem i davanje mita. Naravno, govori se o stvarima koje su već više od dva mjeseca poznate u medijima. Radi se o predmetu koji je ograničen s predmetom zviždača i cijela je priča takova da cijela javnost zna o čemu se radi i suvišno je bilo što komentirati sada nakon što je provedena radnja prvog ispitivanja osumnjičene osobe, rekla je Babićeva odvjetnica Višnja Drenški-Lasan dodavši da ne može reći kako se njezin klijent branio.

- Ja vam mogu reći da je radnja prvog ispitivanja izvršena, a da je ta radnja provedena nakon što je osoba primila rješenje o provođenju istrage, dodala je.

Na pitanje novinarke HTV-a Margareta Jozinović Vuković je li zatražen pritvor za njezinog klijenta, odnosno hoće li biti zatražen,odgovorila je da se to još ne zna. 

- Nalazimo se ispred USKOK-a gdje se u ovim trenucima odvija ispitivanje dva od četiri uhićena u ovoj akciji USKOK-a i policije. Podsjetimo, danas je uhićen gradonačelnik Kutine Zlatko Babić te uz njega još tri osobe - Davor Kljakić, Dražen Kinderman i Darko Kolsek. Sumnjiči ih se da su navodno počinili koruptivna kaznena djela - trgovanje utjecajem. Sve osumnjičene otkrila je zviždačica, bivša direktorica tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila. I ona je, neslužbeno doznajemo, danas poslijepodne u svojstvu svjedokinje ispitana u USKOK-u, javila je u središnjem Dnevniku novinarka HTV-a Nikolina Ćosić.

Uhićeni su nakon istupa zviždačice, bivše direktorice tvrtke Eko Moslavina Adrijane Cvrtile. Nakon što je u rujnu objavila snimke razgovora s HSLS-ovim predsjednikom Gradskog vijeća te priznala da je u tvrtki morala zapošljavati članove HSLS-a i HDZ-a, kutinski gradonačelnik napustio je HDZ.

Prema neslužbenim informacijama, u zgradi kutinske Gradske uprave provodi se premetačina. Sumnja se da su navodno uhićeni počinili koruptivna kaznena djela - trgovanje utjecajem. 

Cvrtila je, podsjetimo, u javnost pustila snimku telefonskog razgovora s predsjednikom Gradskog vijeća Davorom Kljakićem, u kojemu se može čuti dogovaranje posla za njegova sina.

Adrijana Cvrtila sada je bivša direktorica Eko Moslavine, tužila je gradonačelnika Zlatka Babića da je od nje tražio da zaposli i neke druge bliske osobe - članove HSLS-a i HDZ-a, ali po nekakvim drugim linijama - primjerice rodbinskim i kumskim.

Prije nekoliko mjeseci, kada je priča objelodanjena, Zlatko Babić izašao je iz HDZ-a rekavši kako ne želi da ovakva situacija nanese štetu stranci čiji je član već dugo. 

Cvrtila je još prije spomenula da je Eko Moslavini, gradskoj komunalnoj tvrtki u kojoj je donedavno bila direktorica, ovakvim zapošljavanjima nanesena šteta od 2,4 milijuna kuna.

Uhićenja je komentirao Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a. 


- HSLS je raspustio svoju županijsku organizaciju, HSLS je raspustio gradsku organizaciju i HSLS je izbacio gospodina Kljakića iz stranke, rekao je i dodao: "U Hrvatskoj nije svjetsko čudo, hapse se ljudi iz svih stranaka, hapse se i iz HSLS-a očito, nažalost".


Podsjetio je da je kao predsjednik stranke poslao snažnu poruku u smislu zakona o proračunu.


- Mislim da je i ovo jedan od dokaza zašto neki gradonačelnici izbjegavaju otkrivati određene stvari koje su vezane uz njihovu domenu rada. I da, treba hapsiti sve, neovisno je li netko u HDZ-u, HSLS-u, SDP-u ili nekoj drugoj političkoj stranci, komentirao je među ostalim.

- Mi se svi pravimo kao da korupcija ne postoji na lokalnoj razini. Pa postoji! I postoji u svim strankama, pa i u HSLS-u. Što bih ja sad trebao? Možete li vi za svakog vašeg kolegu u redakciji garantirati da sutra nešto neće ukrasti? - pitao je novinarku.

Pogledajte izjavu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!