Istražni zatvor porezniku i poduzetniku osumnjičenom da ga je podmitio

17.06.2023.

Zadnja izmjena 16:35

Autor: HRT/Hina

Slaviša Penava

Slaviša Penava

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u subotu istražni zatvor voditelju Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave Slaviši Penavi i poduzetniku Denisu Biliću, osumnjičenom da je Penavi dao 2500 eura mita. Na prijedlog tužiteljstva obojici je istražni zatvor određen zbog mogućnosti ponavljanja nedjela, a Penavi i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.Denis Bilić

Denis Bilić

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Uskok je prethodno podignuo optužnicu i zatražio istražni zatvor za jučer uhićene dvije osobe koje se tereti za koruptivne radnje, a od kojih je jedna Slaviša Penava, voditelj službe u Poreznoj upravi. Istražni zatvor zatražen je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, ali i ponavljanja kaznenog djela.

Penavin odvjetnik Milko Križanović rekao je da je Penava zatražio udaljenje s dužnosti u Poreznoj upravi. Obojica su, kako se doznaje, u svojoj obrani porekla krivnju.

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv voditelja Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave Slaviše Penave i poduzetnika Denisa Bilića, osumnjičenog da je Penavi dao 2500 eura mita.

Ne navodeći identitet, policija i Uskok izvijestili su da je Penava od početka studenoga 2021. do 18. ožujka 2022. s Bilićem, koji je u jednoj tvrtki bio angažiran za uređivanje neuredno vođenih poslovnih knjiga te ispravke PDV obrazaca, dogovorio da će za novčanu nagradu poduzeti sve potrebno da se deblokira račun te tvrtke.

Također, trebao je omogućiti uređivanje neuredno vođenih poslovnih knjiga i njihovo usklađivanje s podacima Porezne uprave. U skladu s tim dogovorom Penava je, kao protuuslugu za nagradu od 2500 eura koju mu je Bilić predao 3. prosinca 2021., od voditelja ispostave Porezne uprave Peščenica tražio podatke o radnjama koje ta tvrtka treba poduzeti kako bi se realizirala žurna deblokada računa.

Također, tražio je i informacije koju dokumentaciju i ispravke treba dostaviti te podatke kojima raspolažu porezni službenici o uočenim nepravilnostima tog trgovačkog društva. Te je podatke Penava potom dostavljao Biliću, kao i podatke iz informatičkog sustava razmjene informacija o PDV-u za tvrtku koja je bila isporučitelj zainteresiranom društvu, a koji mu kao poreznom obvezniku nisu dostupni.

Ti su podaci potom korišteni prilikom uređivanja poslovnih knjiga zainteresiranog društva i za ispravke PDV obrazaca prema Poreznoj upravi, što je sve omogućilo deblokadu računa društva od strane Porezne uprave i nastavak njegova poslovanja, izvijestilo je tužiteljstvo.

Uskok je za obojicu osumnjičenih zatražio određivanje istražnog zatvora, o čemu će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Policija je izvijestila da je u sklopu kriminalističkog istraživanja na području Zagreba i Zadra, na nekoliko lokacija, provela niz dokaznih radnji, pretraga osoba, domova, poslovnih prostora i vozila te je pronađena i privremeno oduzeta veća količina novca i korespondencije, kao i sredstva komuniciranja i računalna oprema kojima su se koristili osumnjičenici.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!