Uskoro će iz Splita u Italiju krenuti trajekt koji plovi po novom režimu

01.01.2023.

20:15

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Prvi dan Hrvatske u šengenskom prostoru

Prvi dan Hrvatske u šengenskom prostoru

Foto: HRT / HTV

Početak ove godine Hrvatskoj je donio brojne promjene, već smo vidjeli kako prolazi prvi dan u eurozoni i Schengenu. Više nema ni kopnenih ni morskih granica. Uskoro će iz Splita u Italiju krenuti prvi trajekt koji plovi po novom režimu. Svi automobili, autobusi i putnici granicu nesmetano prolaze, nema kontrola, dovoljna je samo putna karta kako bi se ukrcali na brod. 

Joso Vujić, voditelj Službe za granicu PU splitsko-dalmatinske, potvrdio je da su rampe podignute, ulazne kućice su zatvorene, više nema provjere putnih isprava. No, ipak se može dogoditi da se nekoga zaustavi u slučaju nekih indicija. Policijski službenici i dalje će, rekao je, provoditi kompenzacijske mjere unutar granica i vanjskih granica, tako da sukladno sigurnosnoj prosudi usmjereno vrše kontrolu vozila i putnika.

- Vanjska granica prema Italiji od noćas je postala unutarnja granica, a sva plovila koja iz Italije dolaze u Hrvatsku ne moraju više ići u prvu luku za međunarodni promet, oni mogu doći u bilo koju luku. Plovila koja dolaze iz trećih zemalja moraju doći u prvu luku za granični prijelaz, napraviti kontrolu i onda mogu ići dalje, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!