Bačić otkrio kako planira ubrzati obnovu: Imamo tri prioriteta

20.01.2023.

Zadnja izmjena 14:52

Autor: HRT/V.G.

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković pozdravio je u petak nove ministre graditeljstva Branka Bačića te regionalnoga razvoja i fondova EU-a Šimu Erlića, koji su sudjelovali na sjednici Vlade prvi put u novim ulogama te im zaželio uspješan rad u obnovi nakon potresa i povlačenju europskih sredstava. 

Plenković je u uvodnom govoru ocijenio da je ovaj tjedan bio politički zanimljiv jer je Vlada u Hrvatskom saboru dobila povjerenje većine za dva nova člana.

- Želim im uspješan rad i angažman na provedbi programa Vlade i suočavanje sa svim izazovima koji su pred nama, osobito kada je riječ o aktivnostima vezanim za obnovu nakon potresa, kao i o daljnjoj dinamici i ubrzanju apsorpcije europskih sredstava i realizacije brojnih projekta, rekao je premijer.

Također je zahvalio svima na doprinosu na Aktualnom prijepodnevu u Saboru, održanom u utorak.

- Vjerujem da su odgovori koje smo dali zastupnicima pridonijeli tomu da javnost razumije glavne konture naše politike i na koji način Vlada rješava sva bitna ekonomska i socijalna pitanja, rekao je.

Plenković je istaknuo da će na današnjoj sjednici Vlade biti i točke koje su povezane s hrvatskim predsjedanjem Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA-e), čiji je cilj jačanje i promicanje obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu.

Vlada danas donosi i izvješće o vladavini prava, četvrtom doprinosu Godišnjem izvješću Europske komisije o vladavini prava u četiri ključna područja, a to su pravosudni sustav, borba protiv korupcije, pluralizam medija i sustav provjera i ravnoteža kvalitete zakonodavnog procesa.

Plenković se uvodno osvrnuo i na 31. obljetnicu međunarodnog priznanja i 25. godišnjicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, rekavši kako je važno da se ovih dana evocirala njihova važnost, posebno mirne reintegracije.

- Mirnim putem reintegriran je hrvatski teritorij kroz UN-ovu misiju, najuspješniju takvoga karaktera u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a i uopće. Mislim da je u godini kada smo ušli u Schengen i europodručje važno vidjeti koliki put je Hrvatska prošla u samo tri desetljeća, rekao je premijer.

Bačić: Imamo tri prioriteta

Ministar graditeljstva Branko Bačić zahvalio je premijeru na dobivenom povjerenju za "obavljanje odgovorne i zahtjevne zadaće".

- Svjestan da naši sugrađani na potresom pogođenom području očekuju da se obnova ubrza i da se što prije vrate u svoje kuće. Utvrdili smo tri prioriteta koji su pred nama u idućim mjesecima. Prvi je potpuna iskoristivost nepovratnih sredstava Fonda solidarnosti kojim se financira izgradnja i obnova objekata javne namjene i javne komunalne i prometne infrastrukture. Nama je do kraja lipnja potrebno utrošiti 1,3 milijarde kuna. Do kraja mjeseca, s 1. veljače na snagu će stupiti protokol koji dovršavamo, a kojim ćemo ubrzati plaćanje sredstava krajnjim korisnicima i kontrolu sredstava. Na taj način bi htjeli brže i transparentnije na dnevnoj bazi raspolagati informacijama o utrošenim sredstvima Fonda. Drugi prioritet odnosi se na sugrađane koji još žive u kontejnerskim naseljima ili mobilnim jedinicama uz svoje kuće. Naš je cilj sve njih zbrinuti prije iduće zime u šest načina zbrinjavanja, o tome ćemo više kad dođe zakon. Treće, maksimalno ubrzanje procesa obnove.

Bačić je najavio da će početkom idućeg tjedna u javno savjetovanje uputiti izmjene Zakona o obnovi kojim će smanjiti broj sudionika u procesu obnove i s 40 posto u postupku početka radova smanjiti potrebnu dokumentaciju.

Najavio je da će idući tjedan otvoriti radove na jednoj višestambenoj zgradi te 18 gradilišta za izgradnju zamjenskih kuća za građane koji su u kontejnerima.

- Naš je cilj da u veljači otvorimo 70-ak gradilišta koja su isključivo za zamjenske kuće za stanovnike u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima koji su pored njihovih kuća.

Bačić je rekao da je Ured za državne nekretnine dobio nalog da urede i obnove sve stanove na području Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije kako bi "dio sugrađana do konačnog rješenja mogao naći adekvatan smještaj".

- Na taj način, vjerujem, kroz veljaču bi mogle biti ispunjene pretpostavke da proces obnove ubrzamo, ocijenio je Bačić koji bi idući tjedan, prema najavama, trebao posjetiti Banovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!