Kroflin: Vladina ponuda bitan iskorak od onoga što smo imali na stolu

27.10.2022.

08:18

Autor: M.M./HRT

Postignut dogovor vlade i sindikata

Postignut dogovor vlade i sindikata

Foto: U mreži prvog / HRT

Završeni su pregovori sindikata i Vlade. Dogovoreno je povećanje osnovice za plaće od 6% s 1. listopada i od travnja za još 2%. Uz to, dogovoreno je povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune.

- Mi moramo sada objektivno informirati članove o tome što ta ponuda znači. Što to konkretno znači za ovu, a što konkretno za iduću godinu, da bi oni mogli objektivno o tome odlučiti. Napravit će se to vjerojatno do kraja tjedna i u ponedjeljak će Vlada znati naše pozicije kako su članovi ocijenili ovu ponudu, rekao je Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, dodavši da je ova ponuda važan iskorak od onoga što su imali na stolu. 

- Došli smo do ponude za koju mislim da je fer korektna i održiva za proračun RH. Kroflin je rekao koliko je to na pojedinačnoj plaći - 400-500 kuna, ali kada gledate masu plaća, mi percipiramo da se radi o 240.000 državnih i javnih službenika i namještenika. To na godišnjoj razini, uključujući povećanje materijalnih prava - božićnica, regres, dar za djecu, dolazimo do preko 3,7 milijardi kuna, istaknuo je Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!