Šeparović ostaje na čelu Ustavnog suda: Želim ubrzati rješavanje predmeta

11.10.2021.

10:48

Autor: V.G./HRT

Miroslav Šeparović

Miroslav Šeparović

Foto: Patrik Macek / Pixsell/HRT

Ustavni sud Republike Hrvatske za predsjednika u idućem četverogodišnjem mandatnom razdoblju izabrao je dr. sc. Miroslava Šeparovića.

Tajnim glasovanjem Šeparović je izabran na novi mandat s 10 glasova "za". Ukupno je glasovalo 13 sudaca.

- Htio bih zahvaliti svima na iskazanom povjerenju. To je velika odgovornost za mene, nastojat ću opravdati njihovo povjerenje, ali i povjerenje javnosti, rekao je Šeparović za HTV.

- U ovakvim okolnostima, ovako teške odluke koje smo donosili, nakon pet i pol godina mandata, ja mislim da je to veliki legitimitet, dodao je.

Upita kakve promjene možemo očekivati, Šeparović kaže da se nada promjenama na bolje.

- Tj. da Ustavni sud brže rješava zaostatke, da bude brži i da se zaostaci smanje. Drugo, da u osjetljivijim predmetima brže donosimo odluke, pogotovo onima koji opterećuju javnost. S tim da tu treba biti oprezan, nekad ni ta brzina nije najbolja jer se Ustavni sud stavlja često u središte političkih rasprava i traži se da arbitrira u složenim političkim, svjetonazorskim, pravnim i gospodarskim odnosima. Tu treba naći mjeru, nadam se da ju je Ustavni sud nalazio dosad i da će je naći i ubuduće. Želim da Ustavni sud bude još brži u rješavanju predmeta, rekao je Šeparović.


Čelna osoba Ustavnog suda bira se na zatvorenoj sjednici tajnim glasovanjem, a za izbor je potrebna većina, odnosno sedam glasova članova tijela koje ima 13 članova.

Šeparović je na čelu Ustavnog suda od 2016. godine. Prvi je put na tu dužnost izabran u lipnju 2016., a u listopadu 2017. izabran je na četverogodišnji mandat.

Šeparović je od 2000. do 2005. bio odvjetnik, a od 1998. do 2000. ravnatelj Hrvatske obavještajne agencije i zamjenik predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost.

U Ministarstvu pravosuđa radio je od 1989., najprije kao upravni savjetnik u Upravi za imovinskopravne poslove, a zatim je od 1995. do 1998. bio ministar pravosuđa.

Sudac Općinskog suda u Zagrebu bio je od 1986. do 1989. Karijeru je započeo u tvrtki Blato 1981.

Šeparović je rođen 18. srpnja 1958. u Blatu, diplomirao je 1981. na zagrebačkome Pravnom fakultetu, gdje je 2013. doktorirao na području građanskog prava i obiteljskopravnih znanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!