13:22 / 24.03.2021.

Autor: P.F./HRT

Milanović: Ustavni sud nije sud, on je kao DDR, kumska radna zadruga

Izjava Milanovića na Cresu

Izjava Milanovića na Cresu

Foto: HTV / HRT

Dan nakon što je Ustavni sud donio odluku da predsjednik Republike za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo kandidata koji se javio na poziv, predsjednik Zoran Milanović zastupnicima Hrvatskog sabora poslao je pismo. Predsjednik je u posjetu Cresu, gdje je komentirao odluku, ali i reakcije.

- Ustavni sud je političko tijelo. Ako se sud tako misli ponašati, kao obični političari, kao treća ruka vlade, kao gornji dom parlamenta koji potvrđuje sve, to je kao DDR. Demokratska njemačka republika koja je samo njemačka i koja nije demokratska i koja nije baš republika.  Sud je nažalost političko tijelo, to sam predvidio, no mene je iznenadila manična brzina kojom se cijela stvar gurnula pod tepih. To više ne ide. Jedno je kad džepariš, a drugo kad mažnjavaš na glavnom trgu. To se dogodilo i to je politička odluka. Ustavni sud nije sud. On se zove sud, kao što se DDR zvao demokratska republika. On je sastavljen uglavnom od političara, većim dijelom isluženih HDZ-ovih političara ili onih koji su ušli u sud zahvaljujući HDZ-u. Šeksov kum (tako predsjednik Milanović zove predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, op.a.) ne razumije javne natječaje i javne pozive. Ustavni suci su birani u vrsti iluzorne operacije. Jednom kada uđu žele vjerovati da su uši u kvaliteti, a dogovoreni su u postupku, rekao je Milanović.

To je kumska radna zadruga i vertikala HDZ-a i to treba shvatiti kao dio političke borbe, dodao je.

Rekao je kako je predsjednik Sabora sam sebi uz podršku jednog dijela ljudi odlučio da je to što je napravio ispravno.

Optužio je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je, kako je rekao, na kradljivi način sakrio dokument koji je poslao Saboru, a da za tu krađu neće biti sankcioniran. Ono što je učinio je presedan. To je uvođenje diktature jedne stranke u parlamentu. Ta stranka se zove HDZ, rekao je predsjednik Milanović o postupku predsjednika Sabora.

- Imaju problem na neki način sa mnom jer sam osobno sudjelovao u pisanju tih dijelova Ustava. Onaj koji ima više ruku, privremeno ima iluziju nekog dobitka. Morat će se očitovati o kandidatu, ne zato što je to moja želja, već zato što je ustavna obveza da se o tome očituju, dodao je.

- Profesorica Zlata Đurđević je moj kandidat i ona će to biti neovisno o tome raspisivali oni neki javni poziv. Gdje ćeš transparentnije nego da ja kažem tko je ta osoba. Ovo nije moje osobno pitanje, a gospođa Đurđević bit će kandidatkinja. Ja ne biram izvođača radova, rekao je i objasnio što je javni natječaj.

Od mene se kao predsjednika očekuje da poznam nekoliko pravnika i da kažem u njihovo ime "she’s the one". Ili to je ona, dodao je.

Drži da će se Hrvatski sabor morati očitovati o njegovoj kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda Zlati Đurđević jer je to ustavni propis i obveza, kako je rekao "što god odlučili Šeksovi kumovi".

O Bošnjakoviću i Malenici

- Neka se njome bave HDZ-ovi prvaci. Već su počeli Bošnjaković i mali Malenica govoriti kako je to loše. Jako je loš znak i kada je Bošnjaković uhvaćen s optuženikom. Jako je loše kada si virio iz neke stvari svim HDZ-ovim liderima kao neki provincijski fiškal. Ali to je tako, oštar je Milanović.

Nastavio je oštro i o Malenici.

- Ministar pravosuđa, koji dijeli lekcije iz prava, a predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima, bio je kod mog predstavnika Ureda. Najavio se čovjek na razgovor, došao je lijepo s frulom i harmonikom. Došao je pričati i njuškati koje su moje namjere i koga mislimo predložiti i da oni s tim nemaju problema, rekao je.

- Došao je njuškati na Pantovčak da vidi koje su moje namjere, rekao je te dodao da ima o tome u zabilješkama.

Ustvrdio je kako je aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa 2017. predložen zadnji dan i izabran jer se nisu mogli dogovoriti i natjerati Kolindu Grabar Kitarović koga da predloži.

- Nered koji si kreirao, nepovjerenje u sustav saniraš tako da donosiš neustavan zakon i onda četiri godine kasnije vrebaš priliku kako da zadržiš zatečeno stanje. To radi Ustavni sud, to radi HDZ koji se nasmrt prepao. A reći ću vam i zašto - na Vrhovnom sudu je predmet HDZ-a kao zločinačke organizacije. Nije u Kragujevcu. Osuđeni su za pljačku. Zato žele što veću kontrolu nad Vrhovnim sudom jer su se žalili. Bezočno se Sessa javio na javni poziv, može li on još uvijek biti predsjednik Vrhovnog suda? Što o tome misle saborski zastupnici? Oni ga mogu razriješiti, ako hoće. On je zaštićen kao lički medvjed, zaštićeniji je od predsjednika Republike rekao je.

O optužbama Zdravka Mamića

Potom su mu novinari postavili pitanje i o Mamićevim optužbama.

- Sad se vidi što se tu događalo. Netko za to treba odgovarati. Netko je opstruirao pravdu. To ulazi u područje krivičnih djela protiv pravosuđa. To gledamo kao seriju dok nam oči ne ispadnu. Mamić je rekao to što je rekao, dao neke dokaze. Ako ništa drugo vidi se da se tu radi o običnim propalicama. Ovo je HDZ-ovo sudstvo, ali što je tu radio Sessa? Gdje je on bio? A bio je i predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, rekao je.

Milanović ne vjeruje u optužbe da je Mamić plaćao Grabar Kitarović, to treba dokazati.

- Treba paziti kad se takvi sudovi objavljuju direktno. Ona je optužena za tešku korupciju i mislim da će tražiti pravnu zadovoljštinu, komentirao je.

Za Mamića je komentirao da je, kako je rekao, sam pao, sam se ubio.

- Šteta, učinio je mnogo za hrvatski nogomet. Bio je bogat, a htio je biti bogatiji, dodao je.

Ipak, smatra da su takvi suci, poput Mamićevih, manjina i da je većina sudaca čestita.

Poručio je kako je "HDZ-ovo pravosuđe, Šeksovo pravosuđe" ekipa koja razara ovu zemlju i protiv toga će se boriti.

- U javnom forumu, rekao je upitan na koji način.

Predsjednik je rekao i da se krade.

- Pogledajte malo imovinske kartice članova uprava državnih firmi. Iz zakutnih su varošica, odakle im ta imovina? To neću nazvati hobotnicom. Hobotnica je delikatesa, ovo je opakija neman, bio je slikovit Milanović.

Komentirao je i cijepljenje te AstraZenecino cjepivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!