13:38 / 19.11.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Ustavni sud: Konačne odluke ESLJP-a ugrađujemo u svoje odluke i rješenja

Ustavni sud: Konačne odluke ESLJP-a ugrađujemo u svoje odluke i rješenja

Ustavni sud: Konačne odluke ESLJP-a ugrađujemo u svoje odluke i rješenja

Foto: Ilustracija/Armin Durgut / PIXSELL

Ustavni sud u petak je priopćio da stajališta Europskog suda za ljudska prava iznesena u konačnim odlukama ugrađuje u svoje odluke i rješenja, nakon što je sud u Strasbourgu utvrdio odgovornost Hrvatske za povrede ljudskih prava u slučaju pogibije šestogodišnje migrantice Madine Hosseini.


Sud za ljudska prava u Strasbourgu u četvrtak je objavio da je istraga o smrti afganistanske djevojčice koja je poginula u naletu vlaka na hrvatskoj-srpskoj granici bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova.

Presuda još nije konačna, a postat će ako ni jedna stranka u postupku u roku od tri mjeseca od donošenja presude ne podnese zahtjev velikom vijeću Europskog suda za ljudska prava.

Ustavni sud, među ostalim, rješava ustavne tužbe zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda propisanih Ustavom i svoja stajališta izražava u svojim presudama i rješenjima koja su obvezatna i koja je dužna poštovati svaka pravna i fizička osoba.

Europski sud za ljudska prava utvrđuje odgovornost države za povrede konvencijskih prava propisanih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Nije ništa neobično da se stajališta ustavnih sudova država članica Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava u pojedinim slučajevima razlikuju, priopćio je Ustavni sud.

Ističu da Ustavni sud "uvažava i prihvaća stajališta Europskog suda za ljudska prava iznijeta u njegovim konačnim odlukama te ih ugrađuje u svoje odluke i rješenja pa će tako biti i u konkretnom slučaju".

ESLJP presudom je utvrdio odgovornost Hrvatske za niz povreda prava iz Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljenih sloboda - prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja stranaca, prava na sigurnost i slobodu i prava na pokretanje sudskog postupka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!