Ustavni sud ukinuo odredbu o boljim uvjetima članova sindikata

23.05.2023.

Zadnja izmjena 15:48

Autor: T.V./M.M./HRT/Hina

Ustavni sud ukinuo odluku o boljim uvjetima članova sindikata

Ustavni sud ukinuo odluku o boljim uvjetima članova sindikata

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ustavni sud ukinuo je odredbu Zakona o radu kojom je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru.

Ustavni sud navedenu odredbu ocijenio je, među ostalim, diskriminatornom u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata, a time i protivnom Ustavu.

Protiv navedene odluke glasovali su sutkinja Ingrid Antičević Marinović i sudac Andrej Abramović.

Nakon što protekne rok propisan Poslovnikom Ustavnog suda Republike Hrvatske za izradu izdvojenih mišljenja sudaca, ta će Odluka zajedno s izdvojenim mišljenjima biti dostupna javnosti putem internetske stranice Ustavnog suda.

Ministar rada Marin Piletić i sindikalni predstavnici potpisali su prošlog tjedna dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama te dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike o povećanju regresa na 300 eura za članove, odnosno na 250 eura za nečlanove sindikata.

Piletić je tada kazao da su reprezentativni sindikati tražili da se, po Zakonu o radu, njihovo djelovanje valorizira malo većim materijalnim pravima njihovih članova.


To povoljnije pravo, prema odredbama Zakona o radu koje je Ustavni sud danas ukinuo, moglo je biti do dvostrukog iznosa njihove godišnje članarine kroz isplatu regresa, uskrsnice ili božićnice.

Na pitanje o podnesenim ustavnim tužbama vezanim uz diskriminaciju članova i nečlanova reprezentativnih sindikata, ministar je ranije odgovorio da će pričekati pravorijek Ustavnog suda.

- Bude li Ustavni sud tu odredbu proglasio neustavnom, ona više neće vrijediti, kazao je tada Piletić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!