15:56 / 17.05.2021.

Autor: Lucija Judnić/Regionalni dnevnik/HRT/E.L.S.

Uvjerljiva prednost Tomaševića u Zagrebu, Škoro spreman zaustaviti ga

Izbori u Zagrebu

Izbori u Zagrebu

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Završen je prvi krug lokalnih izbora. U metropoli će uvjerljivu prednost u drugom krugu pokušati zadržati Tomislav Tomašević, a u tome će ga pokušati spriječiti Miroslav Škoro.

S više od 145.000 glasova Zagrepčana, i uvjerljivih 45%, Tomislav Tomašević ulazi u drugi izborni krug.

- Pobijedit ćemo za dva tjedna bez da smo prodali dušu i bez da smo ikome ostali dužni kako bismo imali otvorene ruke da provedemo promjene kako bi ovaj grad bio bolje mjesto života za sve – poručio je Tomašević.

U drugom krugu čeka ga Miroslav Škoro koji je u svom govoru istaknuo da će se suprotstaviti naletu ljevice koja želi osvojiti grad Zagreb.

- To što se naziva zeleno-lijeva koalicija, to niti je zeleno niti lijevo, to je ekstremno lijevo i to će biti raskrinkano i zaustavljeno u drugom krugu, tako mi Bog pomogao – poručio je Škoro.

Na reakciju iz stranke Možemo! na govor Miroslava Škore nije trebalo dugo čekati.

- Metodama kojima se koristi nije mjesto u demokratskom društvu i u demokratskoj utakmici. Difamiranje političkog protivnika na taj način pripada drugom političkom dobu, protiv kojeg se on navodno bori, a koristi njegove najgore metode - poručila je Sandra Benčić.

U drugom krugu, unatoč maloj razlici u glasovima, nakon 20 godina, neće biti stranke pokojnoga gradonačelnika.

- U proteklih dva i pol mjeseca smo bez obzira na rat anketa, bez obzira na minorne šanse koje su se nama davale, itekako dokazali da smo relevantan faktor na zagrebačkoj političkoj sceni – izjavila je Jelena Pavičić Vukičević, kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti MB 365.

Kandidati HDZ-a i SDP-a čestitali su Tomislavu Tomaševiću. I dok je HDZ ostao suzdržan oko poziva svojih birača kome da daju svoj glas u drugom krugu, iz SDP-a su potporu dali stranci Možemo!

- Želimo promjene u ovom gradu, ne želimo kontinuitet politike koju je simbolizirao Milan Bandić, s ovog mjesta pozivam sve koji su nama dali povjerenje, da podrže gospodina Tomaševića u drugom krugu – poručio je SDP-ov Joško Klisović.

- Iskoristio bih priliku da se ispričam protukandidatima ako sam rekao možda koju riječ previše. Čestitao bih Tomaševiću na ovakvom rezultatu u prvom krugu – rekao je Davor Filipović, HDZ.

Političke veteranke Vesna Škare Ožbolt i Anka Mrak-Taritaš nisu prešle ni prag. 

A prvi je krug izbora donio evidentne promjene i u sastavu skupštine. Najviše mandata osvojila je stranka Možemo!, dok je iza njih sa 6 mandata HDZ, zatim ih slijedi Domovinski pokret s 5 mandata, koliko imaju i stranka Milana Bandića i SDP. Najveće iznenađenje i povijesni uspjeh ostvario je Most, koji u skupštinu ulazi prvi put, i to s 3 mandata.

- Ono na što smo stvarno ponosni je stručnost koju smo uspjeli skupiti na jednom mjestu i iskreno sam uvjeren da ćemo igrati važnu ulogu u skupštini s obzirom na to što smo uspjeli napraviti u par mjeseci – kazao je Zvonimir Troskot iz Mosta.

I dok je raspodjela mandata u skupštini poznata, na novoga gradonačelnika čekat će se još 2 tjedna.

I zagrebački župan birat će se u drugom krugu. Birači će odlučivati između Stjepana Kožića i Mihaela Zmajlovića. Gradonačelnike su u prvom krugu dobili Sveta Nedelja, Ivanić Grad ,Vrbovec, Jastrebarsko i Velika Gorica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!