07:33 / 23.07.2018.

Autor: I.B./HRT

Uvrede zbog nacionalnog stadiona

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine donosi prijedlog o zaduživanju Grada Zagreba za 250 milijuna kuna.
Glavna tema aktualnog sata Gradske skupštine grada Zagreba bila je nacionalni stadion. Frcale su iskre unutar, ali i izvan dvorane.

"Odakle vam hrabrost da s ove govornice pod navodnim znakovima govorite nacionalni stadion? To će biti hrvatski nogometni dom i najljepši stadion u ovom dijelu Europe. Potrošit ćemo novaca manje nego ono što su oni napravili za ugled ove zemlje, Zagreb i Vlada. A vi možete crknut'...od tuge, ja znam da vam to nije lako!", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Odgovorio je tako na istup Katarine Peović Vuković (Radnička fronta) koja je upitala: "Treba li nama nacionalni stadion uzmemo li u obzir da neki objekti nisu obnovljeni još od Univerzijade?"."Svašta sam čuo od gradonačelnika, svašta je ova govornica trpjela dok je gradonačelnik tu stajao i govorio, međutim ovo da on govori zastupnicima koji su odabrani od građana da mogu crknut', to misilm da prelazi svaku mjeru političke komunikacije", rekao je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš).Na Maksimirskom stadionu prošle godine je bila manje od 150 tisuća ljudi, stoga je zastupnik SDP-a Matej Mišić upitao: "Trebaju li Zagrebu dva stadiona koji primaju 35 tisuća ljudi?". "Ulazimo u jedan trošak koji građanima grada Zagreba ne možemo obrazložiti, u vrijeme kada sve više naših sugrađana odlazi iz zemlje", rekao je.

"Zagreb je jedini istinski veliki grad u ovoj zemlji i jedina istinska europska metropola u Hrvatskoj. I taj grad treba imati nacionalni stadion, a Dinamo treba imati svoj stadion. U čemu je problem? Ne razumijem, nema problema", odgovorio mu je Milan Bandić.

Na Twitteru je reagirala Anka Mrak-Taritaš.Tijekom aktualnog sata zabilježen je incident. Davorin Karačić, član liste Neovisni za Hrvatsku, u skupštini je, izvan zastupničkih klupa, napao Tomislava Tomaševića s liste Zagreb je naš. Verbalni napad neprimjeren jednom zastupniku sadržavao je ozbiljne prijetnje.

Verbalni napad i prijetnje Tomaševiću Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, kao i ostali gradski zastupnici, osudili su neprimjereno ponašanje. "Osuđujem bilo koji oblik nasilja gdje god  on bio, na ulici ili u drugom parlamentu Republike Hrvatske", kazao je Mikulić dodavši kako nije ništa vidio jer je vodio sjednicu, već je samo čuo prepirku koju nije razumio. Mikulić je pozvao zastupnike na primjereno ponašanje i riječnik . "Onako kako se mi ponašamo u parlamentu, to će biti slika parlamenta prema van", kazao je.

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je zaključak o zaduživanju Grada Zagreba za 250 milijuna kuna, što će se iskoristiti za izgradnju objekata društvene namjene i prometnu infrastrukturu.

Gradskim je zastupnicima prije sjednice, Zeleni odred braniteljske udruge „VIDRA - Veterani i društvena akcija" uručio pitanja uz, kako ističu, nezakonito gospodarenje gotovo svim resursima na Medvednici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!