07:14 / 07.09.2020.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Uz maske, razmak i mjerenje temperature počela nova školska godina

Gerd Altmann/Pixabay

Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

MZO procjenjuje da će ove školske godine u osnovnim školama biti nešto manje od 316 tisuća učenika, od čega oko 38 tisuća prvašića, dok će srednjoškolaca biti oko 143.800.
Nova školska godina 2020./2021. u Hrvatskoj počela je za nešto manje od 460 tisuća učenika, a nastava će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, provoditi prema tri modela koja je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).Iz osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića javila se Dominique Bratović-Vela. Jedna je od škola u Zagrebu koja u novu školsku godinu kreće sa sasvim novim pravilima. Radit će u 2 umjesto u jednoj smjeni jer prostor dijele sa OŠ Ivana Merza koja je stradala u potresu.


U Karlovcu je ministar obrazovanja Radovan Fuchs otvorio preuređenu Srednju mješovito-industrijsku školu. Javila se Tanja Kuturovac.


Krešo Volarević javio se jutros iz zagrebačke osnovne škole Gustava Krkleca u Travnom. Ravnateljica škole Marija Luković ispričala je kako djecu dočekuju spremni. Pripremali su se, kaže, u skladu sa svim epidemiološkim uputama Stožera i resornog ministarstva. Danas će djeca imati dva školska sata - da bi se pozdravili sa svojim prijateljima, učiteljicama, preuzeli svoje udžbenike i naučili nova  pravila ponašanja.- Na ulasku svatko treba dolaziti u određeno vrijeme, djeca trebaju održavati fizičku distancu, stariie učenici trebaju dezinficiraju ruke i potplate, na hodnicima se ne smiju miješati, stariji učenici moraju nositi maske tijekom cijelog boravka u školi, odmori će biti fleksibilni, prehrana - u učionicama i što više vremena će provoditi na otvorenom - objasnila je ravnateljica.Osnovna škola Grigor Vitez u Osijeku odlučila se za model A, podijelili su školu na dvije smjene, učenici će boraviti u svojoj učionici, ulazit će na zasebni ulaz. - Sretni smo što škola počinje i nadamo se da će sve proći kako treba - poručio je ravnatelj škole Hrvoje Brod.Osnovna škola Miroslava Krleže s Kaptola nastradala je u potresu pa je van funkcije, stoga će učenici nastavu polaziti u drugim školama.

- Naša je škola stradala u potresu i godinu dana je van funkcije pa ćemo ove godine putovati na Jabukovac i Pantovčak. Viši će razredi biti na Pantovčaku u školi, a niži razredi na Jabukovcu. Evo jutros su postavljeni ovdje autobusi i prvi dan krećemo u nove pobjede i u novu avanturu, rekla je ravnateljica škole Silvana Galinović.HRT će i ove godine podržati Ministarstvo obrazovanja, ravnatelje i učitelje škola tako što će nastaviti proizvoditi i emitirati obrazovne sadržaje na televiziji. 14. rujna počinje emitiranje Škole na trećem. Prošli je tjedan bila audicija za nova učiteljska lica, jer su se neke učiteljice zahvalile i preuzele svoje razrede u matičnim školama. Škola je namijenjena učenicima od 1. do 4. razreda. Provodit će se po istom konceptu kao i prošle godine - s reprizom u popodnevnim satima.

- Na našem YouTube kanalu te na multimedijskoj platformi HRTi mogu se  vidjeti sve emisije, spremni smo i opremljeni - rekla je Rahela Štefanović, urednica projekta Škola na Trećem.

Ekipa je ženska, tri učiteljice su iz prošle godine - Sanja Polak, Gordana Kralj i Sanja Bilogrević, a tu su i neka nova lica koja će djeca ubrzo upoznati.

Učenicima se putem video poruke obratio predsjednik Zoran Milanović. Opširnije


Premijer Andrej Plenković je svim učenicama i učenicima zaželio uspješnu novu školsku godinu te ih je, upozorivši da ona donosi i novu odgovornost, pozvao da budu odgovorni i poštuju učitelje te sve mjere kako bi se zaštitili od širenja koronavirusa. Opširnije

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je u emisiji U mreži Prvog, kako počinje najneizvjesnija školska godina. Opširnije

Prema trenutačnim podacima Ministarstva, u školske će klupe sjesti ukupno 459.800 učenika. MZO procjenjuje da će ove školske godine u osnovnim školama biti nešto manje od 316 tisuća učenika, od čega oko 38 tisuća prvašića, dok će srednjoškolaca biti oko 143.800.

U osam škola nastava na daljinu

Točnim podacima Ministarstvo će raspolagati krajem rujna, kada je zakonski rok da škole upišu podatke u bazu eMatica. No, u osam škola, prema aktualnim informacijama, zbog zaraze zaposlenika koronavirusom, učenici će prva dva tjedna nastavu pratiti na daljinu.

Prvo polugodište školske godine 2020./2021. traje od 7. rujna do 23. prosinca, a drugo od 11. siječnja do 18. lipnja. Jesenski odmor učenici će imati 2. i 3. studenoga, zimski će ove školske godine imati u dva dijela od 24. prosinca do 8. siječnja te od 23. do 26. veljače, a proljetni od 2. do 9. travnja. Učenicima završnih razreda srednje škole nastava završava 25. svibnja.

Nastava po tri modela

S obzirom na epidemiju koronavirune bolesti koja je proglašena 11. ožujka, Ministarstvo je za ovu školsku godinu pripremilo tri modela provođenja nastave koji će se primjenjivati ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Model A predviđa odvijanje nastave u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a, model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a model C je nastava na daljinu.

O primjeni pojedinoga modela odlučivat će škole u suradnji i uz suglasnost s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom, osim u slučaju lockdowna za cijelu državu kada Vlada donosi odluku o primjeni Modela C na nacionalnoj razini.

Upute HZJZ-a

Prema uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije, rad škola mora se organizirati tako da se, koliko je moguće, osigura socijalno distanciranje.

Djeci treba redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom, a uporabu dezinficijensa treba nastojati ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu i ne treba je primijeniti više od dva do tri puta na dan.

Isto tako se preporučuje da svaki razredni odjel boravi u jednoj prostoriji te da učenici ne mijenjaju učionicu ni u predmetnoj nastavi. Odmori bi trebali biti organizirani u različito vrijeme, a prolazak kroz zajedničke prostorije treba skratiti na minimum.

Ako se prehrana djece organizira u blagovaonici, preporučuje se pridržavanje preporuka za ugostiteljske objekte, a boravak u zajedničkim prostorijama škole treba organizirati u skupinama.

Roditelji su dužni djeci izmjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska u školu, a u slučaju povišene temperature, moraju se javiti ravnatelju škole i izabranom pedijatru radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!