Ministar Medved: Središnja proslava VRO Oluja i dalje u Kninu

12:38 / 04.06.2021.

Autor: I.Z./HRT

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Foto: HRT / HTV

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Petrinji je održao konferenciju za novinare. Naglasio je kako će se i ove godine središnja proslava VRO Oluja održati u gradu Kninu. 

 Medved je kazao kako se u Petrinji intenzivno radi na uklanjanju objekata koji su s najvišim stupnjem oštećenja i prijete ljudima.

- Zbog tog razloga na Banovini danonoćnu uklanja objekte. I ono što želim izvijestiti hrvatsku javnost je da smo na području Sisačko-moslavačke županije intevizirali proces obnove, rekao je.

Medved je istaknuo kako će do kraja tjedna biti dovršeni elaborati za obnovu za više od tri tisuća kuća, a u planu je potpisivanje ugovora za obnovu više od šest tisuća kuća. 

"Ova Vlada je učinila mnogo za hrvatske branitelje"

Medved se osvrnuo na obilježavanje vojno-​redarstvene operacije Oluja, te na izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

- Prije svega naša Vlada u proteklih pet godina učinila je važan iskorak u vezi odnosa društva prema Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima. Odnos koji je bio narušen u velikoj mjeri, poglavito odnos prema hrvatskim braniteljima, podsjećam što su sve hrvatski branitelji proživjeli do 2016. godine. Oni su prosvjedovali ispred svoga ministarstva 555 dana i nisu dočekali razgovor o svojim problemima, rekao je.

Dodao je kako je umrla i hrvatska braniteljica Nevenka Topalušić dok su branitelji prosvejdovali ispred ministarstva.

Medved je poručio kako su hrvatski branitelji bili "šikanirani" u javnosti. Naglasio je kako je Vlada Andreja Plenkovića jako puno napravila za hrvatske branitelje i obilježavanje važnijih obljetnica u hrvatskoj povijesti, pa tako i VRO Oluja.

- Sve to smo ispravili u razdoblju od 2016. godine naovamo. Donijeli smo naš jedinstveni zakon kojim smo otvorili sve do tada zatvorene rokove. Pokrenuli smo program preventivnih medicinskih pregleda i spasili tisuće života hrvatskih branitelja. Intenzivirali smo stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja kojih je 2016. godine bilo više od 11 tisuća neriješenih predmeta, rekao je Medved.

Središnja proslava VRO Oluja i dalje u Kninu

-Tu spada i obilježavanje VRO Oluja. Naša novija hrvatska povijest prepoznatljiva je kroz nekoliko stožernih točaka koje su iznimno bitne i važne. Kao što je to Vukovar kao središnja točka junačkog otpora, strahovite žrtve, velikog stradanja, tako nažalost na cijelo teritoriju Republike Hrvatske imamo preko 150 masovnih stratišta. Sagledavajući svaku od tih stožernih točaka iz koje je iznikla Republika Hrvatska, neizostavno imamo i Knin. Knin – naš simbol pobjede. Simbol gdje je predsjednik Franjo Tuđman nakon ulaska postrojbi hrvatske vojske na kninsku tvrđavu, u Grad Knin poljubio hrvatsku trobojnicu kao znak odanosti i poštovanja prema svim braniteljima, dodao je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako se VRO Oluja osim Knina obilježava i u ostalim hrvatskim gradovima.

- Uz Knin gdje svake godine obilježavamo obljetnicu VRO Oluja, operaciju Oluja obilježavamo diljem Lijepe naše. Od 2016. otkad sam resorni ministar, svake godine financiramo preko pedeset  gradova i općina gdje se obilježava obljetnica VRO Oluja. Svake godine obilježavamo obljetnicu VRO Oluja u cijeloj Hrvatskoj. Prije dvije godine smo imali i službeni program u Glini na igralištu gdje je bila tadašnja predsjednica Republike Hrvatske, rekao je. 

Medved je poručio kako Vlada, pa tako i on kao potpredsjednik Vlade i resorni ministar hrvatskih branitelja i dalje stoje pri stavu da će se i dalje obilježavati VRO Oluja u Kninu, odnosno središnja proslava će i ove godine biti u tom gradu, jer je ipak Knin grad simbol VRO Oluje.

- Zato Vlada i ja kao resorni ministar stojimo pri stavu da ćemo nastaviti obilježavati VRO Oluja u cijeloj Hrvatskoj, ali Knin kao stožerna točka pobjede u Domovinskom ratu, ostaje i središnje obilježavanje obljetnice VRO Oluja, naglasio je ministar Medved.

Milanović je, podsjetimo, predložio da se ove godine Dan pobjede organizira u Glini, a ne u Kninu.

- Dakle, da odemo recimo u Glinu ove godine, tamo se našoj vojsci predao korpus vojske tzv. Republike Srpske, rekao je Milanović i dodao kako bi se u Kninu mogle organizirati okrugle obljetnice – svakih pet godina. Borba se nije vodila samo u Kninu, ginulo se i oko Petrinje i Gline, gdje je sto i više naših momaka izgubilo život, rekao je dodavši kako je i to razlog da se tamo bar jednom obilježi Dan pobjede.

O napadu na dijete u Vukovaru

Medved je komentirao ovotjedni napad iz mržnje na dječaka u Vukovaru.

- Očekujem da pravosuđe kroz donošenje odgovarajuće presude, iskaže jasan stav o takvom monstruoznom nasrtaju na dijete, kao i o svakom drugom obliku nasilja, rekao je.

Naglasio je da kao društvo moramo osuditi takav oblik nasilja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!