Plenković: Nema zabrane pobačaja, to zdravstveno a ne političko pitanje

09.05.2022.

19:10

Autor: HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković komentirao je slučaj Mirele Čavajde kojoj su bolnice odbile zahtjev za prekid trudnoće nakon što je doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno. Rekao je da to nije političko, nego zdravstveno pitanje.


Na početku konferencije za novinare Andrej Plenković je svima čestitao Dan Europe.

Novinare je izvijestio da je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća bila posvećena svim aktualnim političkim temama, prije svega od prošlog tjedan 1,6 mil. osiguranika za što smatra da su to jako dobri pokazatelji, pogotovo jer predstoji turistička sezona i broj osiguranika će se povećavati. 

Rekao je da je bilo riječi i o potpisivanju Temeljnog KU-a sa sindikatima javnih i državnih službi - 240 000 osiguranika, rast osnovice od 4%, plus materijana prava i nastavak pregovora na jesen.

- Govorili smo i o odluci Vlade od prošloga tjedna o energetskom dodatku za umirovljenike, kao dio paketa smanjenja udara poskupljenja na stanovnike i gospodarstvo, rekao je Plenković.

Spomenu je da su govorili o ocjeni agencije Fitch za kreditni rejting Hrvatske na BBB, te o uvođenju eura.

Rebalans u četvrtak

- Što se tiče rebalansa, uspjeli smo pokriti sve zahtjeve do sada. Idemo u rebalans na Vladi u četvrtak, to uzima u obzir ovu krizu, zahtjeve sindikata, kazao je premijer.

- Razgovarali smo i o cijenama energenata Da nije bilo Vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji 1,2 kn, dizel skoro 2 kune. Vidjet ćemo može li se tu još nešto učiniti budući da bilježimo rast zadnjih tjedana, rekao je.

Potpora Ukrajini

Potom je Plenković rekao da je na sjednici bilo riječi o posjetu Ukrajini i još jednom ponovio snažnu potporu ukrajinskom narodu u borbi protiv ruske agresije i nastavak hrvatske pomoći Ukrajini.

- Razgovarali smo i o zarobljenom hrvatskom državljaninu i na tu temu se nastavljaju diplomatski razgovori s ukrajinskom stranom, kazao je Plenković.

Novinari su pitali Plenkovića hoće li se pregovarati o tome s ruskom stranom.

-Razgovarat ćemo za sada s ukrajinskom stranom i vidjeti što se može, rekao je Plenković.Dodao je da dijalog s Rusijom i diplomatski odnosi Hrvatske i Rusije nisu prekinuti.

-Da smo prekinuli diplomatske odnose, vjerojatno bi bilo teže, rekao je.


Stranačke aktivnosti

- Stotu godišnjicu rođenja predsjednika Tuđmana obilježit ćemo u subotu odlaskom u Veliko Trgovišće, potom na Mirogoja, potom na znastveno-struči skup i nakon toga velikim stranačkim događajem u KD-u V. Lisinski, kazao je Plenković.

Posjet Ukrajini namjerno 8. svibnja

Naglasio je da su u Ukrajinu baš htjeli doći 8. svibnja.

Što se tiče posjeta Irpinju i Buči, kazao je da su stradanja nevjerojatna, te objasnio kako su ih Rusi razorili. Za Buču je rekao da su se dogodili nestvarni zločini, tijela su na cesti ležala nekoliko tjedana. 

- Teško je zamisliti da se tako nešto dešava u 2022. na europskom teritoriju - takve brutalnosti i takvi zločini, kazao je Plenković. Kaže da je Rusija pogazila sve vrijednosti na kojima počiva međunarodni poredak i na kojima su svi temelji međunarodnoga prava.

Za današnji Putinov govor rekao je da ga nije slušao već je kratko pogledao naslove. Ne bi komentirao u ovom trenutku.

Odgovor na poziv Milanovića za sazivanje VNS-a

- Ogovorit ću mu na poziv kada procijenim da je vrijeme, rekao je Plenković novinarima.

-  Očekujem pisano izvješće Ukrajine o padu drona u Zagrebu. Oni, kao što znate, kažu da dron nije bio lansiran ukrajinskih snaga, rekao je.

O situaciji u BiH

Plenković je da čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen ne dolazi u Mostar kao što su to prenosili mediji, ali je najavio je još jedan posjet na najvišoj razini dužnosnika EU-a Sarajevu kojemu je cilj pronalaženje zajedničkog jezika, između ostalog, i oko promjena izbornoga zakona u BiH. 

- Koliko mi je poznato HNS je odlučio sudjelovati u izborima u BiH. Smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog s drugim državama i saveznicima koji su prijatelji BiH, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka. Ne može jedna strana nametnuti nova rješenja, kazao je premijer. Rješenja moraju biti plod dogovora, dodao je.

Upozorio je da su Hrvati u BiH "nerijetko žrtve izbornog inženjeringa i nikako ne bi smjeli doći u poziciju krivca zbog situacije u BiH".

Istaknuo je da se hrvatska Vlada sustavno bori za interes Hrvata u BiH.

- Ministar Gordan Grlić Radman je zaista redovito u BiH i dobro je da je često dolje da prenosimo politiku i aktivnosti koje vlada poduzima u interesu Hrvata u BiH i to radimo kontinuirano, godinama, intenzivno, sustavno, argumentiramo, nastojimo pridobiti saveznike za rješavanje nepravednog položaja u kojemu se Hrvati nažalost nalaze, rekao je Plenković. 

- Nisam optimist, ja sam realist i moramo iscrpiti sve mogućnosti političkim dogovorom, naglasio je.

Slučaj "Čavajda"; Nema zabrane pobačaja 

- O tom slučaju koji je vrlo osjetljiv ministar Beroš je rekao sve, nemam što dodati. Struka mora biti u prvom planu, komentirao je Plenković.

- Ovo nije političko pitanje, ovo je uobičajena situacija na koju moraju odgovoriti liječnici, dodao je.

Rekao je da žene imaju pravo, ali i da se ne može nikome oduzeti pravo na priziv savjesti. 

- Te dvije stvari postoje istodobno. Ovaj slučaj ne možemo staviti u kontekst ove druge teme koja je puno šira, a gdje je Ustavni sud dao okvir, kazao je Plenković. Kazao je i da Vlada u ovom trenutku ne namjerava mijenjati Zakon o pobačaju i naglasio da nema zabrane pobačaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!