Plenković: Đurđević je pristala biti kandidat u protuzakonitoj proceduri

13.05.2021.

14:46

Autor: B.A./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je kako su jučer objavljene makroekonomske prognoze EK pozitivne za Hrvatsku i ohrabrujuće.

U izjavi nakon sjednice Vlade Plenković je rekao kako su u krizi uspjeli ostvariti temeljne ciljeve, istaknuvši kako smo uz COVID-krizu imali i dva potresa, zbog čega je Hrvatska u vrlo specifičnoj situaciji.


- Krećemo iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja radnih mjesta, to je ono što je najvažnije, to je trenutak koji se zbiva sada, usporedno s jenjavanjem pandemije i ubrzanim procjepljivanjem, poručio je Plenković.


Dodao je da bismo do broja od 50 do 55 posto procijepljenih građana trebali doći do 30. lipnja.


- Cjepiva ima dovoljno, sada je stvar organizacije, motivacije, rekao je Plenković.

Komentirajući kritike predsjednika Zorana Milanovića na Vladino priopćenje u kojemu su objavili po njima sporne dijelove programa kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda Zlate Đurđević, Plenković je rekao kako je indikativno da on nema odgovor na to što je Vlada priopćila u sadržajnom pogledu, nego zašto se Vlada oglasila.


- Riječ je o jednoj smiješnoj tezi po kojoj bi mi otprilike trebali skakati na svaki njegov posjet nekom džepiću SDP-a koji je ostao po Hrvatskoj, rekao je Plenković.


Rekao je i kako Đurđević često daje intervjue baš za određene medije te da je indikativno da se samo njoj daje prostor, a kad mu je jedan novinar spočitnuo da se drugi kandidati ne spominju u njihovoj polemici, odgovorio je da je to nebitno.


Indikativnim je ocijenio što se samo Zlati Đurđević daje toliko medijskog prostora, ponovivši da je ona pristala biti akter u nezakonitoj proceduri. “Tu je stvar vrlo jasna”, rekao je Plenković.


Budući da je ona tema u javnom prostoru, o tome govorimo, jasno, s temeljnim podacima koji su provjerljivi. Pitanje izbora hrvatskih sudaca nije neko nebitno pitanje, dakle, podsjećam da je Milanović krenuo u tezu o tome da će od njega predložena kandidatkinja za čelno mjesto Vrhovnog suda biti ona koja će čistiti ribu od glave, a riba koja smrdi je pravosuđe. Onda smo u toj proceduri kršenja zakona čuli gospodina Grbina, koji je izronio odnegdje, rekao je premijer.


Sve se ovo moglo izbjeći, do ničega od ovoga nije trebalo doći. Meni je kao predsjedniku Vlade vrlo važno da sve institucije u Republici Hrvatskoj funkcioniraju i da se njihovi čelnici biraju na vrijeme, rekao je Plenković.


Program sutkinje Peto Kujundžić puno je relevantniji za rad sudaca, rekao je Plenković, dodavši kako Milanović pravi pritisak na Vrhovni sud u jednom konkretnom predmetu, koji se odnosi na HDZ.


"Partijac s Dedinja"


Milanovića je nazvao "partijcem s Dedinja" i optužio ga da otvoreno u kampanja agitira na svoju bivšu stranku. Optužio ga je i za napad na medije i druge političare.


"Bilo bi puno blagotvornije za hrvatsko društvo, za hrvatski medijski prostor, da hrpa licemjera i kukavica, koji šute proteklih mjeseci na verbalno nasilništvo koje Milanović provodi nad brojnim akterima, ne šuti. Ili recimo da mediji reagiraju na njega onako kako bi skakali na sve ovo što slušamo proteklih mjeseci i kričali da ovo radi netko iz HDZ-a", dodao je Plenković.


Na pitanje je li primjereno da predsjednik Sabora objavljuje svoju sliku s plaže kao odgovor predsjedniku države (Gordan Jandroković na Facebooku je objavio svoju fotografiju u kupaćim gaćama nakon što ga je Milanović nazvao nasilnikom bez mišića) Plenković je odgovorio kako "Gordan jednostavno odgovara na provokacije u svom stilu".

O "teljenju" s odlukom o zrakoplovima


Na Milanovićevu opasku kako se Vlada "teli" jer mjesecima ne donosi odluku o odabiru borbenih aviona Plenković je upitao. "Što to znači? Da je Vlada krava?"


 "Prvo, on koji glumi nekakvog vrhovnog zapodjednika u miru nije pristao dati nekog svog predstavnika u Povjerenstvo. Rekao je da neće. Onda, što te briga? Što se žuriš? Kupit ćemo kad odlučimo", odgovorio je Plenković predsjedniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!