Vlada fiksirala maržu trgovaca naftnim derivatima i smanjila trošarine

07.03.2022.

13:54

Autor: HRT

Vlada fiksirala marže trgovaca i trošarine na gorivo

Vlada fiksirala marže trgovaca i trošarine na gorivo

Foto: HTV / HRT

Kako bi spriječila drastičan rast cijena goriva u Hrvatskoj već od ponoći, kada istječe uredba po kojoj su cijene eurodizela i eurosupera 95 proteklih mjesec dana bile zamrznute, Vlada je na izvanrednoj sjednici fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjila trošarine. 

Galerija
Vlada fiksirala marže i smanjila trošarine na gorivo, Foto: HTV/HRT
Vlada fiksirala marže i smanjila trošarine na gorivo, Foto: HTV/HRTVlada fiksirala marže i smanjila trošarine na gorivo, Foto: HTV/HRTVlada fiksirala marže i smanjila trošarine na gorivo, Foto: HTV/HRT

Ukupna marža za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo fiksira se na 0,75 lipa po litri i 0,50 kuna za plavi dizel. Izmjenama uredbe o trošarinama na rok od 90 dana smanjuju se iznosi trošarina, 40 lipa za benzin i 20 lipa za dizel, odlučila je Vlada. 

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune, a da bi bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28; dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu.

- Da danas ne donesemo nove uredbe, sutra bi cijena dizelskog goriva iznosila 13,71 kn, a za benzinsko 13,28 kn. Vlada će danas dovesti nove uredbe kojima će se uvesti novi koncept u smislu fiksiranja marži trgovaca naftnim derivatima i snižavanja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo. Cilj nam je osgurati sigurnu i potpunu opskrbu derivatima i smanjiti rast cijena, poručio je Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade.

Cijena dizela od sutra 12,53 kn, cijena benzina 12,19 kn

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune, a da bi bez Vladine intervencije benzin stajao 13,28, dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu, rekao je Plenković. Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, a što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, dodao je.

- Kako bismo izbjegli takvu situaciju, omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kn po litri za plavi dizel, rekao je Plenković. Uz to će, kako je dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Prema Vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna.


- Na taj način želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kuna, rekao je Plenković. Najavio je da će Vlada nastaviti pratiti cijene goriva na mediteranskom ržištu i po potrebi reagirati. 

Intervenirat će i Europska komisija novim paketom mjera

S obzirom na novi rast cijena energenta intervenirat će i Europska komisija novim paketom mjera o kojem će se raspravljati na Europskom vijeću u četvrtak i petak. U međuvremenu nastavlja se i rasprava o uvođenju sankcija za ruske energente.


- U slučaju da se ruski izvori zatvore, zemlje OPEC-a se moraju dogovoriti i drastično povećati proizvodnju. Rusija je treća najveća izvoznica nafte i količine treba nadomjestiti. Nije to lagano i prođe neko vrijeme dok se sve te bušotine ne prirede, da bi se moglo početi više proizvoditi, kaže naftni stručnjak Miro Skalicki

Sonya Savage, ministrica energetike kanadske pokrajine Alberta kazala je da Kanada može dostavljati naftu te da u potpunosti podržava zabranu uvoza ruske nafte i prerađevina od strane SAD-a.

No opskrba europskog kontineta u ovom trenutku ne može bez ruskih energenta, ponavlja to i njemački kancelar. Iako eskalacija ruskog nasilja u Ukrajini stvara dodatni pritisak za uvođenje embarga na rusku naftu, zbog čega cijene dionica na burzama luduju, zajedničko rješenje još nije na vidiku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!