Vagić: Porast broja hospitaliziranih u KBC-u Sestre milosrdnice, stanje je stabilno

26.01.2022.

19:40

Autor: Dnevnik/HRT

prof.dr.sc. Davor Vagić, dr.med., ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice

prof.dr.sc. Davor Vagić, dr.med., ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice

Foto: HRT / HRT

U zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice povećava se broj hospitaliziranih. No, stanje je stabilno, izjavio je u Dnevniku HTV-a Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

- Bilježimo blagi porast broja hospitaliziranih, na vrhuncu 4. vala, u studenom prošle godine imali smo 140 pacijenata, prije 2 tjedna 70 hospitaliziranih, sada 90, što znači da u ova dva tjedna bilježimo blag porast pacijenata s COVID-om - istaknuo je i objasnio da imaju manje teških upala pluća i manje ovisnih o kisiku kao što su imali u 4. valu.

Definitivno je omikron infekcija, kaže, drugačija nego što je bila s delta sojem, ali još uvijek je to bolest koja je ozbiljna, može dovesti do ozbiljnih komplikacija i kao što vidimo, nažalost svaki dan bilježimo i umrle pacijente.

Smatra da ako se svi budemo odgovorno ponašali, kada povećamo procjepljivanje, doći će i do kraja ove pandemije.

Profesor Vagić je komentirao i nagađanja da se u zdravstvene ustanove neće moći bez COVID potvrde i negativnog testa:

- Ništo se ne mijenja od sutra, što se tiče pacijenata, uredbu civilne zaštite shvaćamo kao zakonsku regulativu one uredbe koja je bila u prosincu prošle godine, nova uredba samo olakšava rad unutar bolnice. Svi pacijenti koji su trebali pratnju u bolnici (pri porodu, kod djece koje ostaju u bolnici), oni koji su i prije trebali imati COVID potvrde ili negativni bris, trebaju imati i dalje. Za ostale pacijente se ništa ne mijenja, pacijenti koji dolaze na kontrolne preglede ili u hitnu službu, dolaze kao i do sada - naglasio je prof. Vagić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!