14:14 / 21.12.2018.

Autor: V.K./HRT

Vakula: Ništa od bijelog Božića

-

-

Foto: - / -

Do Božića iznadprosječna toplina. Do kraja godine malo je izgledno da će pasti snijeg, ali tijekom zime sigurno će ga biti.
Približavaju nam se blagdani i za mnoge neradni dani tijekom kojih će neke, vjerojatno i više nego inače, zanimati vrijeme, a još je danas i kalendarski početak zime. U emisiji “Studio 4“ više o vremenu i zimi govorio je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

"Trenutačna prognoza pokazuje da nije zima kada je kalendarski zima. Večeras u 23 sata i 23 minute službeni je početak zime“, govori Vakula i napominje kako smo zimske uvjete imali i puno prije, te da nije nevažno što meteorolozi i klimatolozi računaju zimski period od prvog prosinca.

"Od sutra nas očekuje osjetno zatopljenje, tako da ćemo do Božića imati iznadprosječnu toplinu, južinu, a nekima bi mogao i smetati pun mjesec“, naglašava.

"U noći s Badnjaka na Božić doći će hladan zrak, pa ima nade za poneku pahulju u gorju“, rekao je i dodao kako nakon toga dolazi malo hladnije i sunčano vrijeme.

Vakula naglašava da, kada se pogledaju statistički podaci, bijeli Božić bio je zapravo svake četvrte godine.

Do kraja godine mala je vjerojatnost da će pasti snijeg, ali tijekom zime sigurno će ga biti, rekao je Vakula.

Naglasio je da za doček Nove godine temperature neće biti pretjerano niske. Dnevne između 5 i 6 stupnjeva, ali podrobnije treba pogledati za nekoliko dana na medijskim platformama i programu HRT-a.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!