20:30 / 13.05.2019.

Autor: I.H./HRT

Vakula: Očekuje nas iznadprosječno toplo ljeto uz oscilacije od plusa do minusa

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Vakula se osvrnuo i na temperature primjenjenije svibnju, kaže da krajem ovog tjedna možemo očekivati znatnije zatopljenje od oko 20°C, a posljednjih 10 dana svibnja će biti "normalnije" vrijeme.
Zagrepčani kažu - ne pamte ovakavo nevrijeme desetljećima. Olujni vjetar s udarima većim od 100 km na sat više od 24 sata hara metropolom i na ulicama ostavlja potpuni kaos. Vjetar čupa stabla, semafore, nosi krovove. Promet teče otežano, ukopi pokojnika odgođeni su do daljnjega, a građani se pozivaju da ne izlaze na otvoreno. Četiri su osobe ozljeđene, među kojima i jedan vatrogasac. Materijalna je šteta golema.

- Vodostaji u porastu, posebice na slivu Save, Une i Kupe

- VIDEO: Nevrijeme u Hrvatskoj, oluljni vjetar hara Zagrebom

U utorak ujutro glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula gostovao je u Studiju 4.Vremenske uvjete i njegove posljedice, u Temi dana u ponedjeljak navečer komentirali su Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Trut je izvijestio o ukupnom broju telefonskih poziva građana kojih je na broj 112 bilo više tisuća, od kojih više od 800 intervencija. Dodao je da je najveći broj intervencija, oko 500, bio na području Zagreba i šire okolice, a najviše je zbog urušenih stabala, oštećenih vozila, a najmanje je oštećenih stambenih zgrada, kuća, krovišta.

Kazao je da posla još uvijek ima dosta, vatrogasne snage i sve ostale mjerodavne službe nalaze se na terenu i polako rješavaju situacije u skladu s nalozima. Zamolio je građane za malo strpljivosti.

Unatoč tome što se ovakvo vrijeme najavljivalo, mnoge građane je iznenadila jačina vjetra. Vakula kaže kako nije ista jačina vjetra od 100 km/h na kopnu i npr. podno Velebita ili na Jadranu.

Što se tiče olujnog vjetra, kaže da će još mjestimice tijekom noći biti jačih udara vjetra, ali riječ je o olujnoj jakosti od oko 100 km/h. Savjetuje građanima da ne izlaze ako ne moraju, da odgode putovanja barem do srijede poslijepodne - tada će biti smirivanje situacije, manje oborina, vjetra, a i temperatura će porasti.

Dodao je da će bura sutra na većem dijelu Jadrana biti i češća i jača nego danas - danas je bila uglavnom na sjevernom dijelu, sutra će biti i na srednjem i na južnom, a podno Velebita možemo očekivati i orkanske udare.

- Promet će kao i danas biti onemogućen ili barem otežan na mnogim lokacijama, kazao je Vakula.

Čuli smo danas od vatrogasaca da su mnogi građani u panici, zatrpali su ih pozivima i ne znaju kome bi se obratili. Trut savjetuje građanima da zovu 112 - to je žurni broj za sve žurne službe i mogu biti sigurni da će dobiti onu intervenciju koja im je potrebna, ne dolazi do preklapanja poziva. Apelira da taj broj zovu u slučaju žurnih poziva - ako je ugrožen život, a ne ako je nekome pomaknut crijep, pa očekuju od vatrogasaca da ga dođu namjestiti.

- Ovo je vrijeme kada se odrađuju one intervencije koje su zaista bitne za život, rad i komunikaciju ljudi, dodao je.

Prema prvim informacijama tri su osobe ozlijeđene, Trut kaže da su četiri - od kojih su tri civila i jedan vatrogasac koji je lakše ozlijeđen na intervenciji.

Rano je utvrditi kolika je materijalna šteta i hoće li biti proglašena elementarna nepogoda. Trut dodaje kako to ovisi o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Vodostaji rastu, mnoga mjesta pripremaju nasipe za obranu od poplava, Vakula kaže da panike ne bi trebalo biti u organiziranom sustavu.

- Oborine su najavljivane, oborine su pale, ponegdje i rekordne svibanjske količine - imamo preko 100 l/m2, primjerice na Plitvičkim jezerima je 139 l/m2 (...) I na kontinentu i uz more je bilo obilne kiše i bit će još obilnijih oborina i sutra i prekosutra, dodao je.

Upozorio je da se pazi i na vodostaje u BiH koji su također u porastu.

- Stanje se prati, ljudi su već na terenu, već su neke mjere poduzete, dodao je.

Poručio je da nema mjesta panici, ali ima mjesta oprezu i pripremi za eventualno izlijevanje nekih rijeka.

Trut kaže da su sve službe spremne, uputili su upute kako i na koji način treba reagirati, da se službe pripreme. Dodao je da su sazvani mnogi stožeri civilne zaštite koji su donijeli mjere i aktivnosti koje će se raditi u slučaju izvanrednih situacija, prate stanje vodostaja, rade neke preventivne mjere obrane od poplava, a najveće probleme rade bujične vode koje se slijevaju u velikim količinama.

Vakula se osvrnuo i na temperature primjenjenije svibnju, kaže da krajem ovog tjedna možemo očekivati znatnije zatopljenje od oko 20°C, a posljednjih 10 dana svibnja će biti "normalnije"  vrijeme.

Što se tiče dugoročne prognoze za lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, Vakula kaže da ni za jedan mjesec nema naznaka da bi bio hladniji od prosjeka, već postoji velika vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu, ali vjerojatno uz oscilacije od plusa do minusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!