Valjak Ilić: Ovaj povratak može biti dodatni stres za djecu

25.05.2020.

10:03

Autor: M.M./Studio 4/HRT4

default error photo
Nakon više od dva mjeseca učenici od 1. do 4. razreda vraćaju se u školske klupe.
Nakon više od dva mjeseca učenici od 1. do 4. razreda vraćaju se u školske klupe. Predsjednica neformalne mreže Nastavnici.org Ivana Valjak Ilić jutros je za emisiju  Studio 4 (HRT4) komentirala kako je slika povratka djece u škole različita te da su u neke škole došli cijeli razredi, a u neke nije došao niti jedan!

Na pitanje zašto mlađa djeca moraju u škole, a starija ne, Valjak Ilić odgovara kako je to pitanje i njoj palo na pamet, a da jedan od odgovora koji se nudi na stranicama Ministarstva taj da učenici nižih razreda nisu pratili nastavu preko virtualnih učionica, što - kako je rekla - nije istina.

Također, ističe kako je i jedan od argumenata i taj da je učenicima nižih razreda potrebnija povratna informacija njihovih učiteljica te da to ima socijalizacijsku ulogu i da je važno paziti na grafomotoriku i finu motoriku djece, što - ističe - nije bio slučaj kada su se uvodili tableti.

- Mislim da se, što se tiče organizacije, malo previše požurilo i puno je pitanja ostalo otvoreno. Ova školska godina je vrlo izazovna. Djeca su se jako dobro privikla na način rada na daljinu i mislim da im ovaj povratak može biti samo dodatni stres.

Naši novinari posjetili su danas neke škole diljem Hrvatske kako bi iz prve ruke saznali kakvo je stanje na terenu.

Ravnateljica OŠ Trnsko u Zagrebu istaknula je tako da je jutros sve išlo prema planu, te da je došao veći broj učenika. Ravnatelj OŠ Augusta Šenoe u Osijeku rekao je da su došli gotovo svi učenici razredne nastave. Organizirali su autobuse, prehranu, a prije svega sigurnosne uvjete za djecu. Sve je spremno dočekalo učenike, istaknuo je.  

Situacija u OŠ Nikola Tesla u Rijeci je drugačija. Ravnateljica je istaknula kako je došlo oko 57 posto učenika, a da je ona očekivala da će ih biti puno više. 

- Imamo razrede koji su kompletni, a imamo i onih razreda gdje nije došao niti jedan učenik. Djeca su neizmjerno sretna i uzbuđena, kaže.

- Mislim da će se, kad prođu prva dva dana i kad se čuju iskustva, puno veći broj roditelja odvažiti i pustiti djecu u škole, zaključila je Valjak Ilić.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!