Vanđelić potvrđen za ravnatelja Fonda za obnovu

23.02.2021.

17:27

Autor: Vijesti/HRT

Damir Vanđelić

Damir Vanđelić

Foto: HRT / HTV

Devet članova Upravnog vijeća Fonda za obnovu jednoglasno je potvrdilo Damira Vanđelića za ravnatelja Fonda, s mandatom od četiri godine.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je nakon sjednice vijeća da je "slijedom svih analiza pristigle dokumentacije i slijedom intervjua koje smo obavili sa svim kandidatima, u Upravnom vijeću predloženo da gospodin Vanđelić bude ravnatelj Fonda za obnovu". Jednoglasnom odlukom Vanđelić je na to mjesto i potvrđen. Ja mu želim puno sreće, uspjeha, kazao je ministar Horvat, dodavši kako je siguran da će se taj proces vrlo brzo konkretno i pokrenuti i da će njegov angažman u tome dati veliki doprinos.

Upitan je li ministarstvo od Vanđelića tražilo jamstvo da se neće kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika, nakon što je odbio biti kandidat HDZ-a, a u javnosti se nagađalo da će izaći kao neovisni kandidat, Horvat je kazao da nije bila riječ o nikakvim jamstvima, već da su on i Upravno vijeće Fonda, ocijenili da ravnatelj Fonda ne može raditi dva zahtjevna posla paralelno.

Dali smo Vanđeliću mogućnost da odabere čime se želi u životu baviti, odredio se i potvrdio nam jasno da neće biti kandidat u ovim lokalnim izborima na ičijoj strani, da će svoj puni radni angažman i svu svoju sposobnost usmjeriti ka ustrojavanju Fonda i pokretanju obnove. Mi mu vjerujemo i zbog toga takva odluka Upravnog vijeća, ustvrdio je Horvat.

- Zahvaljujem se ministru Horvatu i Upravnom vijeću na jednoglasnom izboru. Mislim da je to odluka koja je u cilju kontinuiteta obnove i nastavka onog što smo počeli raditi. Smatram da je potres najbitnija tema koju imamo u državi – najzahtjevnija i financijski najveća. Podsjećam da je procjena ukupnih troškova obnove koju je napravio Centar za potresna istraživanja 97 milijardi kuna samo za Zagreb. Za ove naknadne potrese procjene se tek rade i zato smatram da je najvažnije ono čega sam se i primio. Da to upogonimo i pokrenemo. I to na način koji je efikasan, transparentan i na način koji će pokazati da se može putem dinamičkog sustava javne nabave i drugih mjera to napraviti na jedan antikoruptivan način, rekao je Vanđelić.

Na pitanje hoće li se kandidirati kao nezavisni kandidat na lokalnim izborima, rekao je da on ne zna za nezavisnu listu.

- Ono što mogu reći, rekao sam 3. veljače na konferenciji, dotad sam promišljao da li da se angažirao kao gradonačelnik Zagreba koji bi prvenstveno bio kandidat HDZ-a, a zatim eventualno i nekih drugih stranaka koje bi to podržale. 3. veljače sam rekao da smatram da je ovo teži zadatak, odgovorniji i da sam ja zapravo prikladniji za ovaj zadatak kojeg sam se i primio, rekao je istaknuvši da neće biti nikakav kandidat.

Vanđelić: Proces obnove je započeo

Kad je riječ o obnovi Vanđelić je rekao da je proces obnove započeo.

- Naši tenderi su već vani i oni su međunarodni. Ima preko 500 zahtjeva građana koji se nalaze u Ministarstvu. Ministarstvo nam je izdalo 242 rješenja za novčanu isplatu koja smo mi isplatili. U zadnjih par dana dobili smo i 25 zahtjeva za privremeno stambeno zbrinjavanje i počinjemo se baviti time, rekao je dodavši kako smatra da se u roku od tri mjeseca moraju već vidjeti uklanjanja zgrada, početak obnove i početak izgradnje obiteljskih kuća.

- Naravno, to neće biti tisuće, jer to je nemoguće. Budući da sada imamo 500 zahtjeva, od kojih je 200 zahtjeva za obnovu, a ostali za novčanu naknadu. Ne možemo očekivati tisuće obnova kad nema ni zahtjeva građana ovog trenutka, rekao je.

Komentirao je i izjavu premijera Andreja Plenkovića o tome da je on sam tražio da bude privremeni ravnatelj, istaknuvši da je od početka, dogovor između njega i premijera bio takav - da se on može primiti drugog posla kada proces obnove započne i kada se cijela stvar uhoda.

Upitan može li se očekivati da na mjestu ravnatelja bude za vrijeme čitavog mandata, Vanđelić je kazao da će o tome razgovarati kasnije.

Ključni triger će biti kada se vidi da je obnova pokrenuta i to na zadovoljavajući način. Ako ona ne bude pokrenuta na zadovoljavajući način, ja ću sam otići bez da ikoga pitam, a ako bude pokrenuta na zadovoljavajući način, ja ću pitati glavne dionike cijelog procesa da li je to sve uspostavljeno i uhodano i da li ja mogu otići raditi nešto drugo, poručio je.

Plenković: Očekuje da sa svim ostalim akterima pridonese procesu obnove

Nakon obilaska luke Gaženica u Zadru premijer Plenković upitan je što Vlada očekuje od Damira Vanđelića. On je poručio kako očekuje da zajedno s Vladom i svim ostalim akterima pridonese procesu obnove Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslovačke i Karlovačke županije.

- Puno posla je pred nama, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!