Predizborna drama u Varaždinu: Optužbe, podmetanja, prozivanja

14.04.2023.

17:47

Autor: HRT/IMS/B.B.B.

Bez proračuna u Varaždinu sve stoji

Bez proračuna u Varaždinu sve stoji

Foto: HTV / HRT

Varaždince u nedjelju čekaju izvanredni izbori za Gradsko vijeće. U gradu traje politička kriza otkad nije prošao proračun koji je predložio SDP-ov gradonačelnik Neven Bosilj. Ako ni nakon izvanrednih izbora gradonačelnik ne uspije dobiti jedanaest vijećničkih ruku za proračun, Varaždin na jesen čekaju novi izbori za Gradsko vijeće, ali i za gradonačelnika.

Prijedlog ovogodišnjeg proračuna gradonačelnika Bosilja nije dobio podršku većine vijećnika, pa će građani na izvanredne izbore u nedjelju. S tim datumom Bosilj nije zadovoljan jer smatra da su izbori već trebali biti održani.

- U jednom Ogulinu ili Iloku izbori su bili održani 10. ožujka a kod nas tek 16.4. ali što je tu je i neka ide Vladi na dušu, kaže Neven Bosilj, aktualni gradonačelnik Varaždina

Dolaskom na vlast doživjeli smo niz opstrukcija i podmetanja, a najviše od bivšeg gradonačelnika Čehoka, kažu vladajući.

- Ima saborsku mirovinu s 47 godina i jedan dan, ima 1600 eura saborske mirovine i piše kaznene prijave jer ima vremena, nastavlja zamjenik gradonačelnika  Miroslav Marković

Oštro su odgovorili iz Čehokova tabora. Tvrde da samo upozoravaju na nezakonitosti koje vlast provodi.

- Ako znate da su počinjena kaznena djela vaša je odgovornost da ta kaznena djela prijavite inače ste suučesnici. Mi samo upozoravamo na propuste, tvrdi Mario Lešina, s nezavisne liste Ivana Čehoka.

Vladajuće ne štedi ni gradski HDZ. Optužuju ih za "uhljebljivanje" u gradskim institucijama, s posebnim naglaskom na Reformiste.

- Ima tu mnogo slobodnih kadrova koje je ova gradska vlast zaposlila i ušli su u gradsku upravu i nije im zgorega pratiti projekte, natječaje i javne pozive, dodaje Damir Habijan

Ako tko "uhljebljuje" to je HDZ, odgovara Natalija Martinčević u ime Reformista.

- Ljudi iz naše stranke se ne usude ni javiti na natječaje jer su stigmatizirani. Za razliku od HDZ-a koji je prošlih godinu dana smijenio direktore županijskih tvrtki delegirajući HDZ-ovce, nastavlja Natalija Martinčević

Nakon izbora, Gradsko vijeće mora prihvatiti proračun gradonačelnika Bosilja.

-Ako ne uspije progurati proračun onda idu izbori za gradonačelnika i gradsko vijeće. a da je godina izgubljena za projekte i proračun to je činjenica, kaže novinar Ivica Kruhoberec.

Na nedjeljne izbore izlazi devet lista, svaka s po 21 kandidatom, koliko i ima članova Gradskoga vijeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!