Varaždin pred prijevremenim izborima za Gradsko vijeće

05.01.2023.

13:08

Autor: Vijesti/HRT4/Hina/T.D.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Grad Varaždin je pred prijevremenim izborima za Gradsko vijeće jer nije donesen proračun za ovu godinu. Bivši gradonačelnik Ivan Čehok smatra da bi se izbori trebali raspisati i za gradonačelnika jer, kaže, pravi su krivci za nedonošenje proračuna gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković

Čehok je ponovno oštro kritizirao gradsku vlast za stranačko zapošljavanje u gradskim tvrtkama, a spomenuo je infrastrukturne projekte u gradu koji nisu obavljeni na vrijeme. Politička koplja posljednjih su se mjeseci lomila i oko zaduženja Grada od 120 milijuna kuna potrebnih za sanaciju stotinjak tona bala smeća na ulazu u Varaždin.

Čehok (nezavisni) sazvao je konferenciju za novinare potaknut činjenicom da proračun Grada Varaždina za 2023. godinu nije prihvaćen, zbog čega će Gradsko vijeće biti raspušteno, a Varaždinci će morati na prijevremene izbore.

Za sve je okrivio gradonačelnika Nevena Bosilja i njegova zamjenika Miroslava Markovića, obojicu iz SDP-a.

- Ova loša politička situacija nije najlošija stoga što se ide na izbore jer izbori su najširi demokratski način legitimiranja vlasti, nego je loša zato što krivci za pad proračuna, a to su prije svega Bosilj i Marković, ne izlaze na izbore, rekao je Čehok, dodajući da gradonačelnik i njegov zamjenik nisu imali snage, kao što je napravio gradonačelnik Splita Puljak, dati ostavku i raspustiti Vijeće.

Čehok je rekao da su Bosilj i Marković namjerno doveli do pada proračuna i raspuštanja Vijeća kako bi mogli sastaviti novu većinu te da su samo jedanput predložili proračun.

Dodao je kako se njihove ostavke ne mogu niti očekivati jer to nisu ljudi koji imaju toliko političkoga poštenja da priznaju svoju pogrešku.

Čehok je istaknuo kako do političke situacije u kojoj je trenutačno Varaždin nije došlo samo zbog cijene sanacije bala, ali to je glavni razlog.

Rekao je kako on i svi s njegove nezavisne liste spremno dočekuju prijevremene izbore za koje, tvrdi, nisu krivci oni.

- Krivci su Bosilj i Budimo grad i ja vjerujem da će građani znati prepoznati krivce i reći 'ne' bezglavom i suludom zaduženju Grada, zaključio je Čehok.

Čehokova nezavisna lista u Gradskom vijeću ima najviše mandata, šest od 21. 

- Nažalost jedan potpuni kaos u gradu. Ono što se možda čini kao glavni razlog, zbrinjavanje bala, je zapravo prijevara jer nisu samo bale razlog. Kad smo kod bala, Bosilj je najavljivao da će imati jeftiniju cijenu od naših 1.030 kn. Nažalost, danas smo došli do 2.200 kn pri čemu uzmimo u obzor i cijenu kredita, to će na kraju doći do 2.500 kn po bali, rekao je Ivan Čehok, nezavisni gradski vijećnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!