Varaždin prvi u Hrvatskoj dobio novac iz Europske urbane inicijative

22.06.2023.

23:21

Autor: HRT/D.M./Hina

Varaždin

Varaždin

Foto: HTV / HRT

Varaždin je jedan od 14 europskih gradova koji je među 99 kandidata dobio novac iz Europske urbane inicijative, novog programa Europske komisije za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša, adaptacije zgrada, prenamjene gradskih prostora i očuvanja kulturnog naslijeđa.

Europska komisija je u četvrtak objavila pobjednike natječaja raspisanog prije osam mjeseci.

Gradu Varaždinu je odobreno uređenje parka sa šumom na rijeci Dravi pa će u tu svrhu dobiti 80 posto od ukupno 5,1 milijun eura, kolika je ukupna vrijednost projekta.

- Izuzetno nam je drago što smo dobili priliku realizirati ovako važan projekt kojim se može značajno utjecati na navike života građana Varaždina i okolnog područja", rekao je Hini varaždinski dogradonačelnik Miroslav Marković tijekom ceremonije u Bruxellesu.

Europska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira uručila mu je ondje odobrenje za realizaciju projekta.

Revitalizacija Park šume Drava 


Park šuma Drava je od 19. stoljeća glavno rekreacijsko područje za 44.000 stanovnika Varaždina, grada na sjeveru Hrvatske, no unatoč velikom potencijalu danas je to zapušten i nedovoljno iskorišten prostor. Uređena šuma pružila bi građanima mogućnost provođenja vremena u prirodi, šetnju, trčanje, biciklizam, piknik ili druge aktivnosti na otvorenom.

Projektom nazvanim InterACT Green predviđeni su uređenje i obnova osnovne infrastrukture poput šumskih staza, rasvjete, urbane opreme te sjevernog šumskog ruba na kojem je planirana riječna riva sa šetnicom i biciklističkom stazom, sjedećim prostorima i zelenilom. Varaždin planira urediti i područja na sjeveroistočnoj strani nazvano Špica. Radove namjerava provesti pazeći na očuvanje osjetljivih šumskih ekosustava, te koristiti prirodne materijale.

Grad Varaždin prijavio je projekt zajedno s partnerima Gradom Ludbregom, Fakultetom organizacije i informatike Varaždin, Hrvatskim šumarskim institutom, Javnom ustanovom PRIRODA Varaždinske županije i Turističkom zajednica grada Varaždina.

Kroz projekt planiraju razviti digitalnu interaktivnu IT platformu s različitim uslugama za potrebe upravljanja šumom i potrebe korisnika. Konačno odobrenje od strane Europske komisije očekuju na jesen, a početak radova u siječnju 2024. Projekt trebaju realizirati u iduće 3 i pol godine.

Varaždin je tako postao prvi hrvatski grad koji će iskoristiti novac putem Europske urbane inicijative, osmišljene prošle godine u Bruxellesu. U njenom prvom krugu, od listopada 2022. do siječnja 2023., gradovi su se natjecali za ukupno 65 milijuna eura iz Europskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!