12:12 / 27.04.2022.

Autor: Hina/I.B.

Varaždinska županija dostavila 10 tona humanitarne pomoći Černiveckoj oblasti

Humanitarna pomoć

Humanitarna pomoć

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Stanovnicima Černivecke oblasti u Ukrajini, s kojom Varaždinska županija njeguje prijateljske odnose, dostavljeno je 10-ak tona humanitarne pomoći, prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština.

Iz Varaždinske županije su priopćili da je uoči Uskrsa prema julijanskom kalendaru humanitarna pomoć dopremljena preko graničnog prijelaza na rumunjsko-ukrajinskoj granici, u skladište za dostavu humanitarne pomoći Olimpiia u gradu Chernivtsi.

Namirnice i potrepštine dopremljene su zahvaljujući građanima, jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama koji su, nakon apela župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, u svega nekoliko dana, donirali desetak tona prehrambenih namirnica s dužim rokom trajanja te higijenske potrepštine.

Uz Varaždinsku županiju, pomoć su prikupljali: Varaždin, Varaždinske Toplice i Lepoglava te općine Petrijanec, Trnovec Bartolovečki, Cestica, Sračinec, Beretinec, Gornji Kneginec, Breznica, Breznički Hum, Mali Bukovec i Veliki Bukovec. U akciju su se uključili i tvrtke Ivančica, Hudek-Trgotrans, Siga, Krešimir Futura, Helcom Trade, Trgograd - BP Šilec i Nika konstrukcije.

Grad Chernivtsi je glavni i najveći grad u Černiveckoj oblasti u Ukrajini, u regiji s kojom je Varaždinska županija još 2013. sklopila Sporazum o suradnji.

Župan Anđelko Stričak zahvalio je svima koji su se odazvali da se barem malo uljepšaju uskrsni blagdani prijateljima u Ukrajini.

- Kao što nas je izvijestio veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasil Kirilič, koji je zamolio za pomoć, ta regija danas je privremeno boravište brojnih Ukrajinaca iz ratnih dijelove te zemlje, pa im je hitno bila potrebna pomoć, prije svega u obliku hrane s dužim rokom trajanja, naglasio je Stričak.

S obzirom da ratna razaranja u Ukrajini ne prestaju, varaždinski je župan najavio da će prema potrebi i u sljedećim mjesecima u suradnji s gradovima i općinama te tvrtkama organizirati prikupljanje humanitarne pomoći za prijateljsku regiju u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!