Vatrogasci na vježbi "gasili" šumski požar bespilotnim letjelicama

19.04.2023.

17:13

Autor: HRT/A.V./Hina

Vatrogasci na vježbi "gasili" šumski požar bespilotnim letjelicama

Vatrogasci na vježbi "gasili" šumski požar bespilotnim letjelicama

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Pripadnici vatrogasnih postrojbi Primorsko-goranske županije sudjelovali su u srijedu na pokaznoj vježbi, simulirajući gašenje šumskog požara uz korištenje video nadzora, bespilotnih letjelica, robota i kanadera.

Vježba je održana u sklopu europskog projekta SILVANUS u Centru za obuku interventnih službi Primorsko-goranske županije u Šapjanama, a sudjelovale su vatrogasne postrojbe s područja županije, uz pomoć kolega iz drugih dijelova zemlje.


Simulirano je gašenje šumskog požara uz korištenje video nadzora, bespilotnih letjelica, robota i kanadera, uz sudjelovanje stotinjak pripadnika vatrogasnih postrojbi, izvijestila je Primorsko-goranska županija.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je da je PGŽ u taj centar uložila znatna sredstva kako bi sve interventne službe mogle vježbati i biti spremne za pravodobnu reakciju.


Napomenuo je da su nakon ledoloma 2014. u Gorskom kotaru i pada sustava komunikacija osigurali komunikacijsko središte u Šapjanama, sjeverozapadno od Rijeke kako bi imali alternativni zapovjedni centar u slučaju neoperativnosti riječkog centra.


Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković i zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Mladen Šćulac istaknuli su da je svrha današnje vježbe prikazati djelovanje praćenja vatrogasnih vozila putem komunikacije na tlu, u zraku i putem satelita.


 - U Hrvatskoj se povećava broj požara tijekom godina, a usporedno s tim se skraćuje vrijeme od dojave do početka gašenja požara, što je posljedica preventivnih akcija, ulaganja u sustave nadzora i vatrogasnih snaga, kao i suradnje svih subjekata, od nacionalne do lokalne razine, rekao je Tucaković.


Projekt SILVANUS bavi se unaprjeđenjem sustava nadzora putem informacijskih sustava s ciljem pružanja ekološki održive i klimatski otporne platforme za upravljanje šumama kroz inovativne sposobnosti za sprečavanje i borbu protiv nastanaka i širenja požara raslinja.


U projektu od 2021. do 2025. sudjeluje 49 partnera, među kojima i Hrvatska vatrogasna zajednica kao krajnji korisnik. Vrijednost projekta je 24,6 milijuna eura, od čega većinu financira EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!