Vatrogasci pozivaju na oprez zbog vrlo velike opasnosti od požara

20.07.2022.

13:24

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Gašenje požara

Gašenje požara

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Zbog toplinskog vala indeks opasnosti od požara u Hrvatskoj je visok, osobito na području priobalja gdje je i vrlo visok, što dokazuju svakodnevni požari otvorenog prostora te je Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala na oprez.

Posebno upozorenje izdano je za područje priobalja gdje svakodnevno izbijaju požari otvorenog prostora.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pozvao je sve vatrogasne zajednice priobalja da povećaju prisutnost postrojbi na terenu povećanjem broja protupožarnih ophodnji, kao i na pojačano motrenje na području djelovanja.

- Uz postojeće odgovornosti i obveze pravnih subjekata za provedbu odredbi zaštite od požara, pozivamo i građane na dodatan oprez te da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu sigurnosti, kazao je Tucaković.

Podsjetio je i na zabranu spaljivanja, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka, kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzrok požara.

- Apeliram na sve da svojim ponašanjem smanjimo mogućnost izbijanja požara na minimum jer je protupožarna kultura odgovornost svakog pojedinca. Ne dopustimo da prizori vatrene stihije koje vidimo u susjednim zemljama postanu i naša svakodnevica, poručio je te pozvao sve da, ako primijete požar, odmah nazovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!