Spaljena zemlja u vodičkom zaleđu; Mladen u požaru izgubio egzistenciju

18.07.2022.

20:03

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Spaljena zemlja u vodičkom zaleđu

Spaljena zemlja u vodičkom zaleđu

Foto: Dnevnik / HRT

U vodičkom zaleđu, Zatonu, Raslini - već su godinama učestali požari. Krivac je u pravilu čovjek. Ovaj posljednji - katastrofalni je ugašen. Procjenjuje se šteta koju je za sobom ostavio. Uzrok se tek treba utvrditi - istraga je u tijeku. Dok se šteta procjenjuje, stanovnici požarom pogođenih područja trebaju se vratiti normalnom životu. HRT-ova novinarka Ivona Ramadža Čolić kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako stanovnike za početak očekuje čišćenje zgarišta.

 Dukić: Novčano ne mogu prikazati svoju štetu

Sada nakon što je požar ugašen, očekuje se i proglašenje elementarne nepogode nakon čega u roku od osam dana građani moraju prijaviti štetu. Mladen Dukić rekao je kako je ostao bez onoga od čeka je živio - radionice i strojeva. Dodao je da novčano ne može prikazati svoju štetu.

- Šteta je moj život!Sve ono što sam zaradio kroz život, ovdje sam ulagao, da mogu još više raditi, poručio je Dukić.

U pomoć su mu priskočili prijatelji, ali Mladen očekuje i sitnu pomoć od države.

- Od Visa do Rijeke, svi mi nude pomoć, ja se nadam da će ovo biti jedna lijepa priča i da će mi radionica biti obnovljena i da će se u njoj raditi i dalje, rekao je. 

"Požari se gase zimi, a ne ljeti"

Ovakav požar još nikada nije zabilježen, od vatre se bilo teško obraniti. Dukić je istaknuo kakao je on osamdesetih godina bio zapovjednik DVD-a, te da ovakav požar nikada nije doživio.

- Požari se gase zimi, a ne ljeti i trebao bi netko voditi račun ao svim ovim terenima, jer opet će se za četiri, pet godina ovakav požar opet ponoviti, naglasio je Dukić.

Popisuju se oštećeni objekti u Zatonu i Raslini. Trideset je oštećenih kuća - 17 je potpuno izgorjelo, 13 djelomično.

Devet je izgorjelih brodica, sedam osobnih automobila, 21 pomoćni objekt. Šteta će se sigurno računati u milijunima.

Da smo imali taj standard i dinamiku opremanja vatrogastva, vjerojatno bi danas situacija bila ponešto bolja

potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

 Vatra je uništila sve što joj se našlo na putu

Spaljena zemlja - pretvorila je vatra 3 300 hektara u zgarište. I uništila sve što joj se našlo na putu. Ništa drugo nego tuga. Već peti dan ponavlja se isto - čistiti treba džungle uz naseljena mjesta.

- Zapuštene parcele, zapuštene ulice gdje ne može ni vatrogasac proći, a vatra prolazi preko toga, rekao je Milan Gulin, Raslina.

Nemoć - osjetili su je 13. srpnja svi.

- Izgorjela je soba i sve je popucalo. Nije za život, naglasila je Franka Radnić, Raslina.

U svoja četiri zida četveročlana obitelj ne može do daljnjega. - Plakali a što ćeš drugo. Mi smo uzeli gumu da ćemo gasiti. Nismo mogli ništa, istaknula je Radnić.

Zamjenski dom su dobili - iz robnih rezervi. Uselit će se u njega najkasnije za dva dana. A gorjelo je na sve strane. Širila se vatra nošena vjetrom.

Ovakvu kataklizmu - nitko ovdje ne pamti. A opreme vatrogasci danas imaju više nego ikad prije.

  Ove godine gotovo pedeset posto više požara 

Praksa je to aktualne vlade, tvrdi njezin potpredsjednik.

- Da smo imali taj standard i dinamiku opremanja vatrogastva, vjerojatno bi danas situacija bila ponešto bolja. Ja mislim da je ona dobra. Međutim, taj posao neće i ne smije stati, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Jer zbog klimatskih promjena posla će gasitelji imati još više. A požarom poharanom području danas pomoć nude mnogi.

- Ljudi koji imaju građevinske firme, vodoinstalateri, struju nude svoju pomoć kako bi se oni koji su ostali bez krova nad glavom i kojima su nagorjele kuće vratiti u normalan život, dodao je predsjednik MO Raslina Marko Lokas.

Uzorci se istražuju. Šteta procjenjuje. I bit će golema. Procjenjuje se i trošak intervencije. Teške i zahtjevne.

- Mislim da je upotreba zračnih snaga samo na ovom požarištu oko četiri milijuna kuna, da ne govorimo 350 vatrogasaca, sva ta vozila znači da je višemilijunski trošak, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

350 požara otvorenog prostora ugasili su od početka godine šibensko-kninski vatrogasci. U Lijepoj našoj, pak, ove godine u odnosu na prošlu bilo je gotovo pedeset posto više požara. A čak je 74 posto više požarom zahvaćenog raslinja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!