Bozanić umirovljen, Kutleša preuzeo Zagrebačku nadbiskupiju

15.04.2023.

Zadnja izmjena 17:39

Autor: HRT/IMS

Josip Bozanić i Dražen Kutleša

Josip Bozanić i Dražen Kutleša

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Papa Franjo prihvatio je zahtjev za umirovljenje zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kojega od danas na toj dužnosti nasljeđuje monsinjor Dražen Kutleša, priopćila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom. Naslijedit će ga mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije, stoji u priopćenju.

Odlazi zbog narušenog zdravlja


Od danas umirovljeni zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić čestitao je na imenovanju novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši koji je postao 9. nadbiskup metropolit zagrebački te je zahvalio papi Franji što je prihvatio njegovo odreknuće od službe.

Kardinal Bozanić je na dan imenovanja Kutleše za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog podsjetio da je 14. veljače rekao da zbog narušenog zdravlja jako želi da novi nadbiskup, koji nam je sada dan kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku.

- Imajući to u vidu kao i nove okolnosti u Crkvi u Hrvatskoj usred kojih je predsjednik HBK nadbiskup koadjutor, smatrao sam činom ljubavi prema Crkvi zamoliti Svetog Oca da što prije prihvati moje odreknuće, rekao je Bozanić, priopćila je Zagrebačka nadbiskupija.

Bozanić je zahvalo papi Franji što je u smislu njegovog prijedloga danas prihvatio njegovo odreknuće od službe nadbiskupa metropolita zagrebačkog čime je snagom Papinog dekreta, mons. Kutleša postao zagrebački nadbiskup.

Kutleša je postao 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački.

Bozanić je poručio da Drevna Crkva zagrebačka, obdarena čudesnim djelovanjem Božjega Duha sada na podlozi sinodskoga hoda i objavljenih Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, započinje jedno novo razdoblje što, kako je to redovito bivalo i u prošlosti, ostavlja svoj trag ne samo na crkvenom nego i društvenom području.

- Radosna srca čestitam novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši. On i draga Zagrebačka nadbiskupija bit će uvijek u mojim molitvama, rekao je kardinal Bozanić.

Poželio je da novog pastira prihvate s iskrenim poštovanjem, povjerenjem i obećanjem poslušne suradnje, uključujući ga uvijek u svoje molitve.

Kardinal Bozanić u ožujku 2024. navršit će 75 godina, što je po uobičajenoj praksi vrijeme kad se papi šalje zahtjev za odreknuće od službe, što papa može, ali i ne mora prihvatiti.

Bozanić je to učinio godinu ranije.

Franjo je još u veljači imenovao dotadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Bozanića je papa Ivan Pavao II. imenovao zagrebačkim nadbiskupom 5. srpnja 1997., a dužnost zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je 4. listopada od dotadašnjeg nadbiskupa kardinala Franje Kuharića.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 2003.

- Sigurno da su u ovom trenutku prisutni osjećaji. Zahvala kardinalu Bozaniću za njegovo služenje Zagrebačkoj nadbiskupiji i općenito Katoličkoj crkvi kroz ovih 25 godina upravljanja nadbiskupijom te iskrene čestitke praćene dubokim molitvama za početak služenja nadbiskupa Dražena u ovoj slavnoj crkvi zagrebačkoj, rekao je za Dnevnik mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

Novi nadbiskup bio je dva mjeseca koadjutor. To je vrijeme u kojem se upoznaje s nadbiskupijom.

- Nadbiskup koadjutor je već dosad vršio mnoge odgovorne službe u različitim dijelovima ostvarenja i života Katoličke crkve u Hrvata i svijetu. On je kao djelatnik Svete stolice sudjelovao u odlukama koje su dovele do osnutka Sisačke i Bjelovarsko-križevačke nadbiskupije. Posebno je znakovito da je nadbiskup koadjutor prvi put propovijedao u bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca, i to na Veliki četvrtak, na dan kada nam Isus daje mandat ljepote zapovijedi ljubavi. Znakovito je i da je Cvjetnicu slavio u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa. Veliku subotu, vazmeno bdjenje, proslavio je u župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu, a na samu svetkovinu Uskrsa bio je u svetištu Majke Božje Bistričke, rekao je Koren.

Liturgijski početak službe zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše bit će u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu u subotu, 29. travnja 2023., s početkom u 10 sati.

Plenković čestitao Kutleši: Vjerujem u nastavak kvalitetne suradnje


Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši koji će naslijediti dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te izrazio uvjerenje da će se nastaviti kvalitetna suradnja Vlade i Katoličke Crkve na dobrobit građana.

Preuzvišeni oče nadbiskupe, s iskrenom radošću čestitam Vam na časnoj i odgovornoj službi koju Vam je povjerio Sveti Otac papa Franjo kao nasljedniku dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Vaš životni i svećenički put, kao i iskazana briga za pastoral koju ste uvijek iskreno pokazivali, jamstvo su da ćete i kao zagrebački nadbiskup nastaviti odgovorno svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje u Crkvi u Hrvata", napisao je Plenković.

Naglasio je i da se raduje njegovoj novoj službi te mu je poželio obilje snage i uspjeha na mjestu zagrebačkog nadbiskupa. "Vjerujem da ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju i dijalog između Vlade i Katoličke Crkve na dobrobit hrvatskih građana", poručio je i još jednom i još jednom čestitao Kutleši u ime hrvatske Vlade i svoje osobno ime.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je kardinalu Josipu Bozaniću na iznimnom doprinosu koji je dao u više od 25 godina obavljanju nadbiskupske službe, kao i na ostvarenoj suradnji i povjerenju između Vlade i Katoličke Crkve.

Jandroković čestitao novom zagrebačkom nadbiskupu Kutleši, zahvalio Bozaniću


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši te uputio riječi zahvale dosadašnjem zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću na više od četvrt stoljeća brige za vjernički puk nadbiskupije.

- Uime Hrvatskoga sabora i osobno, od srca čestitam na preuzimanju službe nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije koju Vam je povjerio Sveti Otac. Potvrda je to Vašeg predanog rada i nesebičnog služenja za dobro Crkve, sveopći boljitak naše hrvatske domovine i cjelokupnog društva, ističe Jandroković u čestitci novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Kutleši, priopćeno je iz Sabora.

- Vaš dosadašnji životni i svećenički put, dodao je, najsnažnije je jamstvo kako će te novu službu obavljati odgovorno, savjesno i požrtvovno, uvijek imajući na umu dobrobit svih vjernika.

- Želim Vam, da u svijetu rastućih iskušenja, smognete duhovne snage, unutarnjeg mira i ustrajnosti u neumornom zauzimanju za svakog čovjeka te u osnaživanju kulture dijaloga, dajući svoj osobni pečat duhovnom rastu cijele nadbiskupije. Prije dvanaest godina prilikom ređenja za biskupa Porečke i Pulske biskupije uzeli ste geslo - 'U tebe se, Gospodine, uzdam'. Neka Vas Njegova ruka nastavi pratiti i u Vašoj novoj pastirskoj službi, naveo je Jandroković.

Predsjednik Sabora zahvalio je i dosadašnjem nadbiskupu, kardinalu Josipu Bozaniću, čije je odreknuće od pastoralnog upravljanja prihvatio Sveti Otac.

- Iza kardinala Bozanića više je od četvrt stoljeća služenja i brige za povjereni mu vjernički puk. Želeći kardinalu Bozaniću pregršt zdravlja i jak duh u nastavku njegovog puta, Vama, nadbiskupe Kutleša, još jednom najiskrenije čestitam na izboru za njegovog nasljednika, naveo je predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković.

Ministrica Obuljen Koržinek o mons. Draženu Kutleši


- On je, moram reći jedna vrlo posvećena osoba svim segmentima rada Katoličke crkve. Istodobno je vrlo pragmatičan, okrenut rješavanju problema, od najmanjih do najvećih, tako da sam sigurna da će svojim radom pokazati zašto je dobio povjerenje Pape Franje za ovu važnu funkciju, ali isto tako da će ga brzo vjernici i upoznati, a i zavoljeti, izjavila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija govoreći o monsinjoru Draženu Kutleši. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!