Iza kardinala Bozanića je 25 godina nadbiskupske službe

15.04.2023.

20:26

Autor: Domagoj Puškarić/Dnevnik/HRT/R.S.

25 godina nadbiskupske službe

25 godina nadbiskupske službe

Foto: HTV / HRT

Papa Franjo prihvatio je odreknuće zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića od upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom, kao i to da ga nasljeđuje monsinjor Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor te nadbiskupije, priopćila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj.

Prije 25 godina u službu zagrebačkog nadbiskupa uveden je Josip Bozanić. Dva mjeseca nakon toga, novi je nadbiskup uzburkao javnost i vlast dvjema riječima, odnosno sintagmom koja i danas odjekuje: grijeh struktura. 

- Nagle promjene političkog i gospodarskog sustava omogućile su brzo bogaćenje pojedinaca i sve veće siromašenje brojnih građana. Na djelu je grijeh struktura, što su omogućili zakoni i propisi, čiji prvotni cilj nije bio opće dobro čovjeka i zajednice, rekao je Josip Bozanić na božićnoj misi 1997. godine. 

Meta opravdanih i neopravdanih kritika


Tijekom desetljeća društveno-političkih, ali i crkvenih promjena, Bozanić je bio meta i opravdanih i neopravdanih kritika. 2003. U četvrt stoljeća službe u Zagrebu nisu ga zaobilazile afere, od prebendara, preko vatikanske banke pa do slučaja Dajla, koji će u mnogočemu odrediti budućnost hrvatsko-vatikanskih odnosa.

2005. pokrenuo osnivanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta 

2005. pokrenuo je osnivanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta koje danas ima 6 studija i oko 1500 studenata. Ovo umirovljenje tiče se samo nadbiskupske službe, a ne kardinalske časti koju uživa u Crkvi, objašnjava nam stručnjak kanonskog prava Ilija Jakovljević

- Nadbiskup Bozanić, evo prestala mu je služba kao zagrebačkog nadbiskupa, ali ostaje mu uvijek ona koju vrši u sveopćoj Crkvi kao kardinal. On još nema 80 godina. Papa upravlja Crkvu uz pomoć kardinala i kardinale saziva na razna savjetovanja, evo da se i dogode konklave prije nego napuni 80 godina on će biti onaj koji može birati i biti biran za papu, kazao je vlč. Ilija Jakovljević, kanonski pravnik. 

25 godina nadbiskupske službe


Doživio je veliku čast dvaput dočekavši pape, no kao nadbiskup nije dočekao kanonizaciju Alojzija Stepinca, zbog čega sigurno ostaje žal.

Posljednje godine službe obilježili su pandemija i potres. Ostaje bez svog doma i bez katedrale. Nekoliko dana nakon petrinjskog potresa na misi u povodu dana žalosti za žrtvama, kardinal naslućuje da će iduće goruće političko pitanje biti - obnova nakon potresa. Gotovo godinu dana poslije, obnova i dalje stoji.

- Apeliram na sve, osobito na odgovorne na državnoj i gradskoj razini, da požure, da požure, nemojmo sporiti nemojmo usporavati zbog bespotrebne administracije. zbog administracije koja postaje samo kočnica, kazao je Bozanić 2021. godine. 

Pitanje obnove 


Svaka nova osoba u sredinu unosi nešto novo i ima svoj stil upravljanja ističe prof. Danijel Labaš. Zagrebački nadbiskup mora biti spona domovinske i iseljene hrvatske, a u gradu koji se svakim danom mijenja, neizbježno je pitanje obnove. 


- Mi smo svi zajedno proživjeli pandemiju koja je utjecala na naše duhovno i mentalno zdravlje, na tom će području trebati raditi, a potres je donio jedan novi stres na kojem će nadbiskup otvarati vjerojatno neke nove pastoralne aktivnosti u kojima će ići ususret vjernicima i svim ljudima dobre volje u nadbiskupiji, rekao je Danijel Labaš, Hrvatsko katoličko sveučilište. 


Iza kardinala Bozanića dugih je 25 godina nadbiskupske službe proživljene u složenim okolnostima. Kakvi su učinci, pokazat će vrijeme. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!