Većina nuspojava na cjepivo protiv COVID-a nisu bile ozbiljne, u dva slučaja povezanost cjepiva i smrti

29.06.2022.

15:03

Autor: Hina/HRT

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je u srijedu izvješće o prijavama sumnji na nuspojave lijekova u 2021. godini u kojem ističe da većina prijavljenih nuspojava nisu bile ozbiljne, dok je u dva slučaja utvrđena povezanost cjepiva protiv COVID-a i smrti.

O cjepivu protiv COVID-a

Tijekom prošle godine HALMED je zaprimio ukupno 9966 prijava sumnji na nuspojave lijekova i 6613 prijava mogućih nuspojava na cjepiva protiv COVID-a, dok je u toj godini utrošeno sveukupno 4,7 milijuna doza cjepiva.

HALMED je istaknuo kako je u podacima izražen utjecaj prijavljivanja sumnji na nuspojave cjepiva protiv COVID-a uslijed procjepljivanja građana, tako je zabilježen porast od 337 posto u broju prijava pristiglih od pacijenata, koji su svoje sumnje lani prijavljivali u tek nešto manjem broju nego liječnici.

Većina zaprimljenih prijava za sve lijekove i cjepiva protiv COVID-a ne klasificiraju se kao ozbiljne, već su očekivane, blagog karaktera te prolaze kroz nekoliko dana.

Najčešće nuspojave

Najčešće su prijavljene vrućica i povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bol na mjestu primjene cjepiva, zimica, bolovi u mišićima, umor, slabost, mučnina, malaksalost i bolovi u zglobovima.

Među ozbiljnim prijavama za cjepiva protiv COVID-a zabilježene su reakcije preosjetljivosti, kod kojih je uz primjenu antialergijskih lijekova u svim slučajevima došlo do oporavka. Također, zabilježeni su reakcije pareze lica, tromboembolijski događaji te nesvjestice.

Sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom

Za cjepiva protiv COVID-a lani su zaprimljene dvije prijave sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom, za koje je utvrđen stupanj uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva.

U jednom je slučaju prijavljen vrlo rijetki sindrom tromboze s trombocitopenijom za koju je povezanost s primjenom cjepiva Vaxzevria (AstraZeneca) ocijenjena kao "vjerojatna".

U drugom slučaju prijavljen je rijetki oblik pretjerane imunološke reakcije za koju je povezanost s primjenom cjepiva Jcovden (Janssen) ocijenjena kao "moguća".

Također, za 15 prijava utvrđeno je da uzročno-posljedična povezanost nije vjerojatna.

HALMED će nastaviti pratiti sve informacije vezane uz sigurnost primjene cjepiva protiv COVID-a u Hrvatskoj i inozemstvu te izvještavati o svim novim saznanjima.

Podsjećaju kako su svi lijekovi i cjepiva temeljito ispitani u kliničkim ispitivanjima, no neke se nuspojave ili njihova učestalost uoče tek nakon stavljanja u promet i početka primjene u velikog broja ljudi, osobito kod iznimno rijetkih nuspojava ili različitih kombinacija primjene s drugim lijekovima.

Detaljno izvješće dostupno je na poveznici.

Voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju Željana Margan Koletić rekla je za HTV da su najčešće prijavljene nuspojave bile blagog i prolaznog karaktera što je bilo i za očekivati.

- Dvije su prijave koje dovode u vezu cijepljenje s nuspojavom koja je završila smrtnim ishodom, a 15 je prijava u kojima povazanost cijepljenja i smrtno ishoda nije potvrđena, rekla je Margan Koletić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!