Veledrogerije: Dugovi pod kontrolom, neće biti nestašice lijekova

14.12.2022.

15:59

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Predstavnici veledrogerija pozdravili su najavu ministra zdravstva Vilija Beroša o isplati 1,07 milijardi kuna treće tranše za sanaciju bolničkih dugova dobavljačima te poručili da su dugovi pod kontrolom i nema opasnosti od nestašice lijekova.

Ministar Vili Beroš najavio je u Hrvatskom saboru da će u petak na sjednici Vlade biti odobrena dodatna sredstva za sanaciju bolničkih dugova, u vrijednosti od milijardu i 78 milijuna kuna.


- Sredstva će biti usmjerena na skraćivanje rokova plaćanja veledrogerijama ispod 120 dana, rekao je Beroš predstavljajući prijedloge izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. 


Predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija Jasminko Herceg objašnjava da je uplata 1,07 milijardi kuna treća tranša ovogodišnje sanacije dugova bolnica veledrogerijama, na koju se Vlada obvezala u lipnju ove godine.


- Dogovorena je sanacija od 3,5 milijarde kuna, od toga više od dvije milijarde za bolnički dug, a ostatak je bio dug ljekarnama. Iznos za ljekarne je plaćen, te malo više od milijardu kuna za bolnice. Sada će biti uplaćena razlika do dogovorenih 3,5 milijardi, objasnio je Herceg u izjavi za Hinu.


Ukupan dug bolnica veledrogerijama trenutačno iznosi oko pet milijardi kuna.


- Što se dugova tiče, oni su pod kontrolom pa se pacijenti ne moraju bojati da će krivnjom veledrogerija nedostajati lijekova, poručuje Herceg.


Član Uprave Medike Jakov Radošević objašnjava da će se 1,07 milijardi kuna rasporediti državnim i županijskim bolnicama. 


- Oko 700 milijuna kuna dobit će državne kliničke bolnice, a malo više od 300 milijuna kuna županijske bolnice. U kliničke bolnice novac će biti direktno prebačen, a što se tiče županijskih bolnica, uplatit će se najprije županijama koje će novac proslijediti svojim bolnicama, rekao je Radošević.


Za razliku od ministra koji najavljuje 120 dana roka plaćanja veledrogerijama, Radošević kaže da bi veledrogerije bile zadovoljne i kada bi se rokovi plaćanja sveli unutar 200 dana. Podsjeća da su prethodno iznosili oko 360 dana i više, s time da je zakonski rok 60 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!