Veleposlanik Bošnjak: Na oslobađanju Prebega radilo se dugo

22.09.2022.

19:32

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak

Hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Hrvatski državljanin koji se borio za Ukrajinu i koji je zarobljen kod Mariupolja, Vjekoslav Prebeg, stigao je u našu zemlju. Oslobođen je uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, SAD-a, Švedske i Maroka, a nakon oslobađanja prevezeni su u Saudijsku Arabiju koja je posredovala pri oslobađanju.

Hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak Prebega je dočekao u Saudijskoj Arabiji. Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da se na tom predmetu radilo iznimno dugo.

- Premijer Andrej Plenković aktivan je na ovom slučaju od početka svibnja i nije se postigao uspjeh jednostavno. Na slučaju je aktivno sudjelovala i Ukrajina i onda se dogodilo da se priključila saudijska strana i možda je to pridonijelo da se prelomi i dođe do razmjene, rekao je Bošnjak. 

Dodao je da je se uz ovu razmjenu dogodila i brojnija razmjena između Ukrajine i Rusije.

Istaknuo je kako je Prebeg, kada ga je vidio, izgledao dobro, ali da je bio u nevjerici i šoku.

- Brzo je postao razgovorljiv i jako mu je bilo drago što više nije u zarobljeništvu i što je slobodan.

Hrvatski veleposlanik u Egiptu rekao je da je u ovoj razmjeni ključnu ulogu odigrao saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman.

- Zahvalni smo mu na tome. I naš premijer i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i Ministarstvo vanjskih poslova odradili su svoje. Možemo biti zadovoljni kako funkcionira naša državna uprava u ovakvim predmetima, zaključio je veleposlanik Bošnjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!