Prebeg za HTV: Osjećam se dobro, kad se slegnu dojmovi, moći ću reći nešto više

22.09.2022.

Zadnja izmjena 18:30

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/T.V./B.A./HRT

Vjekoslav Prebeg

Vjekoslav Prebeg

Foto: HTV / HRT

U 13.55 na zagrebačko tlo spustio se avion u kojem je bio Vjekoslav Prebeg te veleposlanik iz Egipta koji ga je dočekao u Saudijskoj Arabiji. 

Hrvatski državljanin koji se borio za Ukrajinu i koji je zarobljen kod Mariupolja, Vjekoslav Prebeg, stigao je u Zagreb. Nakon oslobađanja, Prebeg i još devet zarobljenika iz Velike Britanije, SAD-a, Švedske i Maroka prevezeni su u Saudijsku Arabiju koja je posredovala u razmjeni. Nakon što je sletio u zagrebačku zračnu luku, prevezen je u bolnicu u Dubravi.


video thumb

Prebeg je vozilom Hitne pomoći odvezen u KB Dubrava.

- Pet mjeseci je bilo jako teško i konačno biti na slobodi je jako lijepo. Htio bih samo ponovno vidjeti sestru. Kad se slegnu svi dojmovi, moći ću reći nešto više o svemu što se događalo u ovih pet mjeseci. Trenutno se osjećam dobro, ali za svaki slučaj ćemo napraviti pretrage tako da budemo sigurni, rekao je Prebeg za HRT.

- Ushićen je, jako je dobro raspoložen, što je njegovih pet mjeseci zatočeništva prošlo i što će se danas konačno vratiti svojim najdražima i svojoj obitelji. Trenutno je kod liječnika radi zdravstvenih kontrola, nakon svega što je prošao bila je dobra mjera opreza pregledati ga temeljito i vidjeti kakvih je sve posljedica mogao pokupiti. To će biti završeno u sljedećih nekoliko sati i nakon toga će biti sa svojima, rekao je za HTV Tomislav Bošnjak, veleposlanik RH u Egiptu.

Ruža Ištuk izvijestila je iz KB-a Dubrava o zdravstvenom stanju Vjekoslava Prebega. 


- Važno je vidjeti kakvo je zdravstveno stanje Vjekoslava Prebega i on će biti pregledan u Kliničkoj bolnici Dubrava. I sam Prebeg rekao je da se dobro osjeća, no budući da ima ozljedu nosa i geler u ramenu, to zahtijeva liječničku obradu, navela je.


- Također potrebno je provjeriti njegovo psihofizičko stanje i pružiti mu svu potrebnu pomoć, izvijestila je.

- Imao sam prilike u Domovnskom ratu razgovarati s ljudima koji su prošli zarobljeništvo na drugoj strani, on otprilike tako izgleda, prestrašen je, ali zadovoljan što je živ, rekao je Toni Kolak, pomoćnik ravnatelja za medicinske djelatnosti KB-a Dubrava.

Prebeg je oslobođen uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske i Maroka. Nakon oslobođenja bio je u Saudijskoj Arabiji, koja je posredovala pri oslobađanju zarobljenika.

Prijetila mu je smrtna kazna u samoproglašenoj Narodnoj Republici Doneck zbog sudjelovanja u ratu na ukrajinskoj strani.

Na sudu je kazao da je nedužan. Suđenje je trebalo početi sljedećeg mjeseca.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je telefonom razgovarao s Prebegom.

- Razgovarali smo i s predsjednikom Zelenskim, i premijerom Šmihalom, s drugim dužnosnicima, rekli smo koliko nam je bitno da se u procesima razmjene zarobljenika, uvijek su te razmjene nekog šireg karaktera, obuhvati i hrvatskoga državljanina. Drago mi je da je on bio obuhvaćen ovom razmjenom, rekao je Plenković.


- Čuli smo se. On meni djeluje u dobrom stanju. Vrlo je zadovoljan, sretan je što je konačno u prigodi da se vrati kući, dodao je premijer.


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je zahvalnost Saudijskoj Arabiji na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i pomoći u rješavanju ovog slučaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!